Hopp til innhold

Overvektig tenåring

Hvordan skal man få en 14 år gammel jente til å være fysisk aktiv og å spise sunnere?

Badevekt
Foto: ScanStockPhoto

 

Spørsmål

Hei. Jeg har en datter på 14 år som er overvektig. Hun «siger» mer og mer ut og jeg er bekymret for at dette bare skal fortsette. Hun er 167 cm høy og nærmer seg 70 kilo. Jeg merker også på henne at hun ikke trives med situasjonen.

Jeg oppfordrer til sykkelturer og fjellturer og dette gjør hun vanligvis tre ganger i uken. Jeg vurderer å «pålegge» henne slike turer hver dag. Hvordan kan vi i tillegg legge opp en fornuftlig plan for inntak av mat?

Svar fra Jorunn

Joggere

Driv lysbetonte aktiviteter sammen.

Foto: ScanStockPhoto

Hei. Overvekt har mange årsaker hvor både arvelige faktorer, fysisk aktivitet, miljø, kultur og sosioøkonomisk status spiller inn.

Det trenger ikke være nødvendig å pålegge henne trening. Sett dere heller ned sammen med henne og prat om hvordan dere som familie kan legge forholdene til rette for gode aktivitets- og kostvaner.

Det aller viktigste er å finne aktiviteter man synes er gøy. Kanskje kan dere sammen gjøre noen lystbetonte aktiviteter på faste dager i uka?

Trening i puberteten

Det samme gjelder kostholdet. Hele familien må sammen legge opp til et sunt og næringsrikt kosthold. Ha alltid frukt og grønnsaker tilgjengelig, gjerne oppskåret fordi det da er lettere å spise mer.

Frukt

Ha alltid frukt tilgjengelig.

Foto: ScanStockPhoto

Hvis det er mulig kan dere prøve å få tid til felles frokost om morgenen. Frokost er viktig. Sørg for at hun har med matpakke på skolen. Kantinemat er ikke alltid like sunt, og det kan være fristende å kjøpe snop eller annet i stedet for mat.

Når det gjelder middag er det viktig å velge fisk og magert kjøtt som kylling og svin. Velg bort kjøttprodukter som pølser, farsedeig og kjøttdeig. Bruk heller karbonadedeig og bruk mye grønnsaker.

Slanking av barn

Som kveldsmat kan man smøre noen grove brødskiver på benken og rydde bort maten før en setter seg og nyter måltidet. Står alt fremme, er det lettere å ta både en, to og tre brødskiver ekstra. Bruk magert kjøttpålegg og litt grønt.

Popkorn

Popkorn er et godt alternativ til lørdagskosen.

Foto: ScanStockPhoto

Det kan være lurt å begrense inntak av sukker, brus, potetgull og annet godteri. Ikke ha dette i huset til vanlig, men kjøp inn bare til helgen. Popcorn er et bedre alternativ og kutt ned på mengden.

Sett frem frukt, nøtter og lignende i tillegg til godteriet. Da kan man forsyne seg litt av dette også. Grønnsaker og dip av kesam eller yoghurt er også mye sunnere varianter til lørdagskosen.

Det viktigste er å ha faste og gode rutiner både når det gjelder fysisk aktivitet og kosthold.

Lykke til!

Hilsen 
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse, NIH

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)