Hopp til innhold

– Viktig å ha det moro selv om du snart skal dø

BAGN/GJØVIK (NRK): Årets Rosa Sløyfe-aksjon er tilegnet kvinner med uhelbredelig brystkreft. Willy Ensink fra Valdres vet at hun skal dø, men vil ikke at sykdommen skal ødelegge tida hun har igjen.

Willy Ensink, Rosa sløyfe-aksjon

GODT HUMØR HJELPER: Willy Ensink har uhelbredelig brystkreft, men gjør det beste ut av situasjonen.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Hun fikk kreftdiagnosen i april 2013. Ett år etterpå fikk hun beskjed om at hun aldri vil bli frisk.

– Jeg prøver å være i aktivitet, komme meg ut og gå en tur. Det hjelper. Også tenker jeg på familien min, og på gode ting jeg har opplevd gjennom livet, sier 59 år gamle Willy Ensink, om hvordan hun håndterer livet på vanskelige dager.

Willy, som bor i bygda Bagn i Sør-Aurdal, har uhelbredelig brystkreft. Hun har vært gjennom en operasjon, strålebehandling og er nå i gang med sin sjette cellegiftkur. Ingenting biter på kreften.

– Jeg er ikke redd døden, men det å miste litt av langtidsperspektivet, miste noen av de mulighetene du gjerne ville hatt, det er vondt, sier hun.

– Stor gruppe

Rosa sløyfe-aksjonen er en internasjonal folkebevegelse som varer i oktober. Målet med aksjonen er å spre informasjon og øke kunnskapen om brystkreft. I år er det de uhelbredelig syke som løftes frem. Hvert år får 3000 norske kvinner brystkreft.

– En relativt stor gruppe av dem som får diagnosen brystkreft må leve med dette resten av livet. 1 av 4 går over i en uhelbredelig fase, sier Eva Michalsen Ekroll, som er fungerende daglig leder i Brystkreftforeningen.

I 2013 døde 630 kvinner av brystkreft, det til tross for at stadig flere blir friske av sykdommen.

– Det er viktig å sikre gruppen med uhelbredelig syke god livskvalitet og god oppfølging, sier Ekroll.

Møt kreftsyke Willy Ensink (artikkelen fortsetter under reportasjen):

Smilende kvinne serverer kaffe, kvinne går ut veranda og ler, med oversiktsbilde over Bagn, kvinne og reporter går i hage, intervjuer

DRØMMER OM UTENLANDSTUR: Uhelbredelig kreftsyke Willy Ensink fra Bagn i Valdres ønsker seg en tur til Thailand.

Leve i usikkerhet

Det som for mange uhelbredelig syke oppleves som en utfordring, er å leve med usikkerheten sykdommen gir.

Liv Ellen Giske

BALANSERT BEHANDLING:– Vår hovedregel er å ikke gi folk mer plager med behandliga enn det sykdommen gir, sier Liv Ellen Giske, overlege ved Kreftenheten på Sykehuset Innlandet, avdeling Gjøvik.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Mange ser døden i øynene med en gang, men ofte blir det ikke slik. Kanskje er det langt frem i tid. Da er det viktig å gjøre livet så godt som mulig den tiden man har igjen, sier Liv Ellen Giske, overlege ved kreftenheten på Sykehuset Innlandet, avdeling Gjøvik.

Hennes jobb er å behandle pasienter som Willy slik at de får leve på best mulig måte, så lenge som mulig.

– Vår hovedregel er å ikke gi folk mer plager med behandlinga enn det sykdommen gir, sier Giske.

– Mange utfordinger

Willy er relativt sprek, til tross for at hun er alvorlig syk. For henne er det viktig å gjøre det beste ut av situasjonen.

– Jeg er veldig ofte i godt humør, det hjelper meg. Når man har begrenset levetid er det viktig å gjøre det beste ut av det, sier hun med et smil.

Er det noe du tenker på at du gjerne vil gjøre i den tida du har igjen?

– Jeg tenker at vi skal ha det bra, det er det viktigste. Og akkurat nå så drømmer jeg om en tur til Thailand, avslutter hun.

Willy Ensink, Rosa sløyfe

PÅ SYKEHUSET: Willy Ensink har tilbrakt utallige timer på sykehust de siste åra. Blodprøver tas før hver cellegiftbehandling.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Flere saker fra Innlandet