Hopp til innhold

Kondistrening og overvekt

En kombinasjon av gange og løping på tredemølle er fin trening for kondisjonen. Etterhvert kan man øke antall dager og ha stigning på mølla.

Tredemølle
Foto: RUNE PETTER NESS / Scanpix

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 48 år, 162 cm høy og veier nesten 80 kilo. Trening og slanking har gått i rykk og napp, men nå er en kollega og jeg godt i gang med trening på jobben. Vi har trent to ganger i uka i høst, og økt til tre nå etter jul.

Vi jogger/går 30-40 minutter på tredemølle uten stigning. Det vi vanligvis klarer nå er 3,8 km på 30 minutter, eller 5 km på 40. Vi trener mest intervall 5+5 minutter 6,5 km/t og 8,2-9,0 km/t.

Tredemølle
Foto: RUNE PETTER NESS / Scanpix

Formen har økt en god del, men det er nok mer å gå på. Jeg driver litt styrketrening hjemme, men jeg har ikke prioritert det ettersom jeg har veldig solide muskler etter styrketrening med vekter i mange år.

Hva er mest gunstig kondisjonstrening for en overvektig dame i min situasjon?

Jorunn svarer

Hei. Jeg synes du gjør en kjempeinnsats! Fortsett med dette.

Du forteller at formen har økt en god del. Det betyr at du er på rett spor når det gjelder trening. Du har økt til 3 dager i uka. Flott!

Neste justering i treningen bør være å øke til 4 dager i uka.

En annen justering kan være å ha stigning på tredemøllen. Det er tyngre å gå/ løpe i motbakke.

Lykke til videre!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)