Advarer mot babysalver

Bekymringen gjelder spesielt kremer og salver som brukes i bleieområdet hos de aller minste barna.

Spedborn skal undersøkast for depresjonar. (Bildet er klarert)

Nye vitenskapelige funn gir økt bekymring for at parabener i barnesalver kan utgjøre en helserisiko.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

EUs vitenskapskomité utelukker ikke at hudkrem med parabener kan være en helserisiko for spedbarn. Danskenes forbud mot slike konserveringsmidler i småbarnkosmetikk kan dermed bli utvidet til hele Europa.

For et drøyt halvår siden konkluderte EUs vitenskapskomité for kosmetikkprodukter (SCCS) med at det ikke er helseskadelig å smøre verken seg selv eller barna med kremer og salver som inneholder små mengder propyl- og butylparaben.

Men grenseverdiene for såkalt akseptabelt nivå ble halvert.

Kan gå mot forbud

Selv om parabenene ble "frikjent" av SCCS, har Danmark likevel vedtatt et forbud mot denne typen konserveringsmiddel i kremer og kosmetiske produkter som er beregnet på barn under tre år.

Danskene vil være på den sikre siden, og bruker prinsippet om å være føre var.

Det danske forbudet gjorde at den europeiske vitenskapskomitéen startet en ny risikovurdering. Nå er resultatet klart, og konklusjonen er at danskene kanskje har et poeng.

LES OGSÅ:

Ny risikovurdering

I sin nye vurdering skriver SCCS at det ikke kan utelukkes en risiko hos småbarn under seks måneder som bruker parabenholdige kosmetiske produkter som er beregnet for påsmøring i bleieområdet.

Begrunnelsen er at stoffskiftet hos de aller minste ikke er fullt utviklet, og at huden i området der produktene skal brukes kan være sår og skadet.

Parabener brukes som konserveringsmidler i kosmetikk og andre kroppspleieprodukter for å hindre dannelsen av bakterier og sopp i produktene. De brukes også i legemidler og enkelte matvarer.

Det er ikke uvanlig at flere parabener kombineres i ett og samme produkt.

Parabenene er en gruppe kjemikalier som kan ha hormonforstyrrende effekt på mennesker. Men ekspertene er ikke enige om hvor helseskadelige de faktisk er.

Skeptikerne er spesielt bekymret for den såkalte cocktaileffekten som kan oppstå når flere typer parabener virker samtidig. Les mer om de kontroversielle kjemikaliene her.

LES OGSÅ:

Kun i bleieområdet

Men bortsett fra denne nye bekymringen, altså for paraben-produkter som skal smøres på i bleieområdet hos spedbarn, mener SCCS fortsatt at salver og annen kosmetikk som inneholder parabener ikke utgjør noen helsefare for barn, uansett hvor gamle barna er.

Vitenskapskomitéens konklusjoner blir nå oversendt til EU-kommisjonen, som skal vurdere hvilken betydning den nye risikovurderingen får for det danske forbudet.

Det gjenstår å se om forbudet blir utvidet til å gjelde hele Europa inkludert Norge. Alternativet er at det bli opphevet. Det er foreløpig uvisst når kommisjonen vil ta en avgjørelse i saken.

– Viktig signaleffekt

Håkon Lindahl

– Håkon Lindahl

Foto: Pressebilde

– Det er et skritt i riktig retning at vitenskapskomiteen nå bekrefter mistanken om at parabener kan være helseskadelige, sier miljørådgiver Håkon Lindahl i Grønn Hverdag.

– Men det er bare et lite skritt, legger han til.

– Jeg tror ikke de nye funnene vil få store praktiske konsekvenser. Dette er et godt eksempel på at EUs kontrollregime regulerer problemer som allerede er nesten løst, sier Lindahl til NRK.no.

– I Norden brukes det nesten ikke parabener lenger i produkter for babyer. Det er kombinasjonen av flere slike stoffer sammen med andre kjemikalier man utsettes for, som flammehemmere, ftalater og fluorerte stoffer, som er det virkelig betenkelige.

– Men vitenskapskomiteen har ikke undersøkt denne cocktail-effekten. De ser bare på de enkelte stoffene hver for seg, sier Lindahl.

Han mener likevel at den nye risikovurderingen kan få stor signaleffekt både i Norge og EU.

– Jeg håper dette blir første skritt på veien mot en mye strengere regulering av denne typen kjemikalier, der man også tar hensyn til at vi spiser mye mat med rester av helseskadelige sprøytemidler og effekten det kan få når alt dette virker sammen, sier Håkon Lindahl.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.