Hopp til innhold

Ikea selger allergifremkallende såpe

Såpene og kremene fra Ikea Family-serien inneholder stoffer som er allergifremkallende og kan være hormonforstyrrende. Først om et halvt år fjerner Ikea stoffene.

Baby

Produktserien Ikea Family inneholder allergifremkallende kjemikalier og parabener som kan være hormonforstyrrende.

Foto: Montasje/Karina Jørgensen / Colourbox/NRK

Vasker du ungen din med Ikea Family-produktene, kan du risikere mer enn et rent barn.

Mange handler på Ikea med jevne mellomrom, og spesielt småbarnsfamilier legger igjen en del kroner hos den svenske suksessbedriften.

Men hvor bra er egentlig produktene som er direkte rettet mot familien?

Les også: Full krangel om parfyme

De parfymestoffene som brukes er blant de mest allergifremkallende stoffene. Profylparaben er klassifisert som hormonforstyrrende og kan påvirke fruktbarhet og kjønnsforvirring hos dyr.

Håkon Lindahl, miljørådgiver i Grønn Hverdag.


Danmark ønsker advarsel

Ikea Family har eksistert i fem år, men har bare vært i Norge det siste året. Produktserien består av en rekke såper, kremer og andre baderomsartikler.

Forbrukerrådet i Danmark reagerte på at produktserien inneholder parfymeartikler som står på EUs liste over 26 allergener som er spesielt allergifremkallende.

Avisen.dk skriver nå at Ikea i Danmark lovte å sette på en advarsel på produktene om at de ikke skulle brukes av barn under tre år, men dette har fremdeles ikke skjedd.

Frode Ullebust

Frode Ullebust, kommunikasjonsrådgiver i Ikea.

Foto: Ikea

- Ikeas produkter overholder de strengeste lovene og sikkerhetsstandardene på samtlige Ikea-markeder. Vi stiller detaljerte krav til bruken av kjemikalier og andre stoffer i produksjonsprosessen. Dersom ett land strammer inn reglene, viderefører vi disse nye reglene på alle Ikea-markeder der det lar seg gjøre, opplyser Frode Ullebust, kommunikasjonsrådgiver i Ikea til NRK.no.

Han presiserer videre at Ikeas produkter overholder de strengeste sikkerhetsstandardene på markedet.

- Her i Norge vil vi imidlertid jobbe videre med Ikea sentralt for å vurdere hvilken merking, utover den eksisterende, som kan være nødvendig på disse produktene, sier Ullebust fra Ikea.

Les mer om de forskjellige parabenene her:

Savner svanemerket

Håkon Lindahl

Håkon Lindahl, miljørådgiver i Grønn Hverdag.

Foto: Pressebilde

Grønn hverdag synes Ikea burde fjerne produktene.

- De parfymestoffene som brukes, er blant de mest allergifremkallende stoffene. Profylparaben er klassifisert som hormonforstyrrende og kan påvirke fruktbarhet og kjønnsforvirring hos dyr, sier Håkon Lindahl, miljørådgiver i Grønn Hverdag.

Hvilken risiko disse parabenene har på mennesker, er foreløpig ukjent. Grønn Hverdag synes likevel ikke de bør inngå i produkter vi finner i hyllene, så lenge risikoen og konsekvensene er ukjent.

- Det finnes miljømerkeordinger som for eksempel Svanemerket, men ingen av disse produktene har Svanemerket. Vi har flere ganger etterlyst det på Ikeas produkter, understreker Lindahl.

- Ikea er opptatt av å levere en trygg merkevare, men dette er et bevis på at de ikke klarer følge med i timen, legger han til.

Ikea selv forklarer at når det kommer til miljømerking, merker de produktene utelukkende med Ikea-logoen.

- Vi ønsker at kundene skal vite at Ikea-logoen står for sikre produkter som er produsert med respekt for mennesker og miljø. Ettersom dette gjelder hele Ikea-utvalget, har vi valgt ikke å bruke andre merker for sertifiseringer, for eksempel for sosialt og miljømessig ansvar, opplyser Ullebust.

Les også:

Ikea fjerner seks stoffer

Ikea forteller at i henhold til EUs kosmetikkdirektiv, blir samtlige kosmetikkprodukter vurdert av en toksikologisk ekspert før de godkjennes for salg.

- Disse produktene kan inneholde parfymeallergener som er på EUs liste av 26 allergener, men er i så små forekomster at de sjelden vil føre til allergiske reaksjoner. For personer som er særlig allergiske, kan det være lurt å sjekke etiketten hvor ingrediensene er oppført, oppfordrer Ullebust.

Til tross for at Ikea selv mener produktene deres inneholder så små mengder av de farlige stoffene, er seks av dem nå på vei bort fra Ikea Family-produktserien.

De fjerner parfymestoffene som står på EUs liste med 26 svært allergifremkallende parfymestoffer, men beholder parabenene fra EUs liste med 19 mulig hormonforstyrrende stoffer.

- Ikea er opptatt av å følge ny forskning og teknologi, og har allerede begynt å fase ut disse stoffene. Fra april i 2011 vil sortimentet være fritt for disse allergenene. Alle ingrediensene som brukes i vårt sortiment, er velkjente i kosmetikkbransjen og har vært i bruk i lang tid. Vi vil likevel fortsette dialogen med produktsutviklingsavdelingen for å se på muligheten til å utvikle en felles standard på merkingen, presiserer Frode Ullebust.

Les også:

Skulle ønske de fjernet parabenene også

Selv om det er mer enn seks måneder til Ikeas produkter vil bli solgt uten de hormonforstyrrende parabenene, er Grønn Hverdag fornøyd med dette.

- Det tar tid å endre en produktformulering, så det er fint at det er borte i 2011. Men jeg skulle ønske de fjernet parabenene også, mener Lindahl.

- Parabenene er godkjent for bruk i kosmetikkprodukter og det er svært sjeldent påvist at disse gir allergiske reaksjoner. Kosmetikkindustrien forsker ennå på om de små dosene i kosmetikkprodukter kan ha noen innvirkning, men det er ennå ikke funnet bevis på at de har negativ helseeffekt, avslutter Ullebust fra Ikea.

Les også: - Farlige barnevogner | Vær din egen vaktbikkje

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)