Hopp til innhold

Her kan du hormonsjekke produkter

I dag lanseres både en nettside og en applikasjon til iPhone - så du kan sjekke om produkter inneholder stoffer som kan være hormonforstyrrende.

Hormonsjekk

Med appen fra Forbrukerrådet scanner du enkelt håndkremer og annet med og får en advarsel dersom de inneholder skadelige stoffer.

Foto: Forbrukerrådet

Randi Flesland

Forbrukerrådets direktør Randi Flesland ønsker at forbrukerne selv skal kunne undersøke om produkter inneholder stoffer som mistenkes å være farlige.

Foto: Tuva Jorfald / NRK
– Vi vil at du som forbruker skal vite hvor de hormonforstyrrende stoffene finnes, så du selv kan velge om du vil ta sjansen eller ikke, sier direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland til NRK.no.

Forbrukerrådet har nylig kartlagt flere tusen vanlige kosmetiske produkter, på jakt etter ingredienser som står på EUs liste over stoffer som kan være hormonforstyrrende - såkalte parabener.

De fant dem i fire av ti produkter.

Les også: Fire av ti inneholder parabener.

Hormonsjekk.no

I dag lanseres både nettsiden hormonsjekk.no og en applikasjon til iPhone der du selv scanner strekkoden på for eksempel hudkremen din - eller solkremen til barnet, for dermed å få beskjed om hvorvidt produktet inneholder disse stoffene.

På nettsiden taster du inn produktnummeret for å få dommen. (Applikasjonen fungerer foreløpig ikke for andre smarttelefoner enn iPhone.)

–`Vi er spesielt bekymret for barna, siden disse er mest utsatt og vil at foreldre enkelt og greit skal kunne vite hva de egentlig smører på sine små av farlige stoffer, sier Flesland.

Kosmetikkleverandørenes landsforening mener applikasjonen er i strid med norsk lov; det skriver de i et brev til Forbrukerrådets leder som også er sendt til NRK. Men det har ikke lykkes NRK.no å få en kommentar. Les brevet her.

Les også: Farlige stoffer i fuktighetskrem

Omdiskutert

Det er verdt å nevne at det har vært omdiskutert hvorvidt stoffene er skadelige for mennesker eller ikke.

At de er hormonforstyrrende er påvist, men EU har foreløpig ikke funnet grunnlag for å forby parabener, blant annet fordi de kommer i så små mengder.

Forbrukerrådet på sin side skriver på sine nettsider at stoffene kan påvirke hormonsystemet vårt - føre til tidlig pubertet hos unge jenter, misdannede kjønnsorgan på guttebabyer, dårlig sædkvalitet hos menn og økt risiko for testikkelkreft.

– Selv om et produkt kan inneholde svært små mengder av et stoff, kan det i kombinasjon med andre tilsvarende mengder likevel ha skadelig effekt, sier direktør Randi Flesland til NRK.no.

Se Puls på NRK1 i kveld klokken 19:45.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)