Hopp til innhold

Advarer mot hudkremer til barn

Tilsetningsstoffer utgjør en større risiko for små barn enn tidligere antatt, advarer danske myndigheter.

Hudkrem til barn
Foto: Colourbox

Mengden og kombinasjonen av parabener utgjør en større risiko for hormonforstyrrelser hos barn enn antatt, ifølge en ny rapport fra Miljøstyrelsen i Danmark.

Parabener er et vanlig tilsetningsstoff i kremer, solkremer, såper og sjampo.

Tidligere har Miljøstyrelsen sett på hvert enkelt stoff for seg, og ikke vurdert parabener som farlige.

"Cocktaileffekt"

Miljøstyrelsen har i den nye rapporten valgt å se på den samlede mengden kjemikalier som 2-åringer utsettes for i løpet av et døgn.

En av konklusjonene er at mengdene av spesielt propylparaben og butylparaben utgjør en større risiko enn tidligere antatt. Barna får hovedsaklig i seg stoffene fra ulike hudkremprodukter.

Små barn er spesielt utsatt for påvirkning fra for eksempel kremer, på grunn av at kroppen deres har stor overflate i forhold til volum.

Ligner østrogen

Parabener kan virke hormonforstyrrende, fordi de ligner på østrogen. Dyreforsøk har vist at østrogenlignende stoffer kan føre til tidlig utvikling av bryster og pubertet og nedsatt sædkvalitet.

Hos mennesker mistenker man at stoffene spiller en rolle i forhold til tidlig pubertet og brystkreft.

Miljøorganisasjonen Grønn hverdag kaller den danske rapporten "nybrottsarbeid", og mener det er åpenbart fornuftig å vurdere risikoen fra flere ulike kjemikalier samlet.

Unngå voksenprodukter til barn

Fokuset på parabener har de siste årene ført til at mange produsenter har fjernet parabener fra babyproduktene sine.

- Vi gjorde en undersøkelse i januar, som viste at nesten ingen av pleieproduktene til baby inneholdt parabener. Unntaket var apotekprodukter fra Boots, forteller Håkon Lindahl i Grønn hverdag til NRK Puls.

Han råder foreldre til å unngå å bruke voksenprodukter til barn, og å være spesielt oppmerksomme på solkrem.

- Omtrent halvparten av solkremene vi har undersøkt, inneholder parabener.

Produkter med svanemerket er garantert parabenfrie.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)