Hopp til innhold

Danmark forbyr parabener i barneprodukter

Stoffene kan være hormonforstyrrende, derfor har Danmark nå sett seg lei på bruken av disse parabenene i produkter til barn - og forbyr dem.

Kremer med parabener

Disse kremene inneholder alle propylparaben, som nå blir forbudt i Danmark.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Håkon Lindahl

Håkon Lindahl, miljørådgiver i Grønn Hverdag.

Foto: Pressebilde

De to parabenene propylparaben og butylparaben blir nå forbudt i alle pleieprodukter til barn i Danmark.

Grønn Hverdag ønsker et forbud mot samtlige parabener i Norge.

- Det er sammensetningen av de forskjellige parabenene vi er bekymret for. De er som en cocktail og kan forsterke hverandre. Derfor vil vi ha et forbud mot alle, forklarer Håkon Lindahl, miljørådgiver i Grønn Hverdag, til NRK.no.

Les også:

Hormonforstyrrende og allergifremkallende

Produkter med parabener

Produktserien til Ikea Family inneholder mange forskjellige parabener, blant annet de som nå blir nå forbudt i Danmark.

Foto: Karina Jørgensen

Parabener er en gruppe konserveringsmidler som brukes mye i kosmetikk og hudpleieprodukter.

Det har i mange år vært kjent at stoffene har hormonforstyrrende effekter, men ekspertene har diskutert om stoffene kan være skadelige for mennesker eller ikke.

Nå forbyr Danmark de to parabenene som har vist sterkest hormonforstyrrende effekter.

- Små barn er mer følsomme for hormonforstyrrende stoffer, som kan føre til at jenter kommer tidligere i puberteten og at gutters sædkvalitet forringes. Derfor ser jeg ingen annen utvei enn å forby bruken av problematiske parabener i kremer og annen kosmetikk til barn under tre år, sier den danske miljøvernministeren Karen Ellemann i en pressemelding.

En europeisk undersøkelse viste for noen år siden at det var parabener i 80 prosent av all kosmetikk. I dag er det blitt en del bedre, men det er fremdeles mange kjente produkter som inneholder parabener.

- Det finnes parabener i nesten all solkrem, fuktighetskremer, shampo, balsam og våtservietter. Bransjen har blitt flinkere til å fjerne parabenene i babyprodukter, men det er for eksempel parabener i barneproduktene til apotekkjeden Booths, opplyser Lindahl.

Les også:

Det finnes alternativer

Grønn Hverdag ønsker et forbud fordi EU flere ganger har kommet med risikovurderinger, og det er en stor grad av usikkerhet om hvor vidt parabenene er skadelige.

- Vi har advart mot parabener lenge. Barn er sårbare, og det er nå i følge EUs siste risikovurdering større grunn til å mistenke at stoffene er hormonforstyrrende, sier Lindahl.

I tillegg finnes det andre konserveringsmidler som kan benyttes – som ikke er allergifremkallende.

Det har ikke lykkes NRK å få tak i rett vedkommende i Mattilsynet til å kommenter Grønn Hverdags ønske om forbud mot samtlige parabener i Norge.

Les også: Advarer mot hudkremer til barn | Ikea selger allergifremkallende såpe

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)