4 av 10 inneholder parabener

Det er ikke enkelt å unngå såper, kremer og sjampoer som kan være hormonforstyrrende. En ny undersøkelse viser at 4 av 10 produkter inneholder parabener.

Hudpleieprodukter

Forbrukerrådet har kartlagt 3000 vanlige produkter. Nå vil de fjerne mange av dem fra butikkhyllene. Produktene på bildet er tilfeldig utvalgt.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Ingredienser i hudkrem

Det er ikke lett å forstå hva hudpleieprodukter inneholder.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Forbrukerrådet har nylig kartlagt 3000 vanlige produkter, og sett etter ingredienser som står på EUs liste over stoffer som kan være hormonforstyrrende (se faktaboks).

– Vi har funnet hormonforstyrrende kjemikalier i 40 prosent av produktene. Det er altfor mye, og det er vi nødt til å gjøre noe med, sier Audun Skeidsvoll.

Han er forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet.

– Disse produktene finnes over alt. Du kan ikke kjøpe dyre produkter og unngå dem. Du kan heller ikke gå på apotek og tenke at det er trygt. Vi finner like mange produkter i de store apotekkjedene som i dagligvarebutikkene, sier Skeidsvoll.

Forbrukerrådet vil ha forbud

Tidligere i år innførte Danmark forbud mot parabener i produkter til barn under tre år . Forbrukerrådet vil ha samme forbud i Norge.

– Vi ønsker at flere produkter skal forbys og at butikkene tar ansvar og fjerner produktene fra hyllene sine. Vi håper at industrien slutter å produsere produkter med disse stoffene.

– Sist, men ikke minst, ønsker vi at forbrukerne skal slippe å tyde ingrediensene på flaskene for å skjønne om produktet er trygt, sier Skeidsvoll.

Derfor lanserer rådet både en gratis app for smarttelefoner og en egen nettside, hormonsjekk.no.

På nettsiden kan du søke på produkter. Gratisappen fungerer slik at du kan bruke mobilen til å scanne strekkoden i butikken og få opp informasjon om parabeninnhold i produktet.

Kosmetikkbransjen reagerer

Utspillet fra Forbrukerrådet får kosmetikkbransjen til å se rødt.

– Forbrukerrådet har funnet 13 stoffer i produktene de har sjekket. Bortsett fra ett stoff, er alle disse gjennomgått av EUs vitenskapskomité for kosmetikk og funnet trygge i bruk slik de nå er regulert, sier direktør Ingrid Standal i Kosmetikkleverandørenes forening (KLF).

– Det avgjørende er konsentrasjonene stoffet brukes i og eksponeringen det er snakk om. Å si at produkter som inneholder slike stoffer er farlige, er feil og misvisende, sier Standal.

Slutter med parabener

Mange av produsentene Puls har vært i kontakt med, reagerer også på at Forbrukerrådet framstiller deres produkter som farlige. Dette er kosmetikkprodusentenes motargumenter:

  • Ingrediensene i produktene går igjennom svært strenge sikkerhetstester.
  • Bruk av produktene deres er helt trygt
  • Forbrukersikkerhet er høyt prioritert
  • De holder seg innenfor landets lover og regler

I tillegg understreker mange at de fjerner parabener i produktene sine etter press fra forbrukerne.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.