- ME-syke smittet av flått?

Forskere mener at endel som tror de er ME-syke ikke er det, og kan bli friske hvis de får behandling mot Lyme Borreliose.

Flått
Foto: E. R. Deddinger / Scanpix

Sykdommen Lyme Borreliose er den nye store sykdomsimitatoren, fordi symptomene på ligner på symptomene til flere andre sykdommer. Leddsmerter, lammelser, og utmattelse er de samme symtpomene til sykdommen ME, også kalt kronisk utmattelsessyndrom.

Det er flere forskere som nå mener at flere med diagnosen ME har blitt smittet med bakterien Lyme Borreliose fra flått.

LES OGSÅ: Pass deg for flåtten

LES OGSÅ: - Vanskelig å oppdage Borreliose

- Mulig å behandle

Den belgiske ME-spesialisten, professor Kenny De Meirleir har nylig vært i Norge for å ta blodprøver av fem svært syke ME-pasienter.

Disse pasientene har alle vært syke i flere år og er gitt opp av det norske helsevesenet.

I likhet med flere andre internasjonale forskere mener De Meirleir at ME-pasientene har fått infeksjoner forårskaet av parasitter, virus elle bakterier og at det er mulig å behandle disse menneskene.

LES OGSÅ: Mener de ble syke av vaksine

Behandles med antibiotika

- ME er ikke en sykdom i mine øyne, det er en gruppe av veldig syke mennesker med unormalt immunsystem. Hva slags virus eller bakterier pasienten er smittet med avgjør hva slags behandling man skal ha. Uten riktig diagnose er det ikke mulig å hjelpe disse pasientene, sier han.

De Meirleir sier at flere av de som har havnet i "sekke-diagnosen" ME har ubehandlet Lyme Borreliose og kan behandles med antibiotikakur.

LES OGSÅ: Frykter antibiotika uten virkning

Slik sett er det uheldig for mange å få diagnosen ME, for da går de glipp av muligheten til behandling som kunne gjort dem friske.

- Ikke psykologisk

Biolog og forskningssjef ved Norsk Folkehelseinstitutt, Bjørn B. Grinde, forsker på virus i hjernen som årsak til ME.

Han kjenner ikke til Kenny de Meirleir, men sier det er mange forskningsmiljøer som forsker på infeksjon i form av for eksempel virus eller bakterier som årsak til ME.

LES OGSÅ: 24 spørsmål og svar om flått

-Jeg mener det er sannsynliggjort at det ligger årsaker bak sykdommen ME som ikke er psykologiske, men håndfaste ting. Og dersom årsaken ligger i infeksjon er det godt håp om å finne behandling, sier han.

Unormalt immunsystem

Når Kenny De Meirleir analyserer blodet til ME-pasienter finner han opp til 50 forskjellige parasitter, virus eller bakterier.

Noen finnes det behandling for, andre må det forskes mer på.

- Behandlingen er klassisk og den samme som brukes for å behandle bieffektene eller sykdommene aidspasienter får. Aidspasienter har også infeksjoner som følge av et unormalt immunforsvar, sier han.

LES OGSÅ: - Sjokolade mot kronisk trøtthet

LES OGSÅ: Utmattet av drikkevannet

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.