Hopp til innhold

Mener de ble syke av vaksine

Men ingen av pasientene har så langt  fått erstatning.

Vaksine
Foto: ScanStockPhoto

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har så langt avslått alle de 124 klagesakene de til nå har behandlet fra pasienter som ble vaksinert mot hjernehinnebetennelse fra 1991 til 1998.

- Krever legejournal

273 personer har søkt om erstatning fordi de mener de har fått kronisk utmattelses- syndrom etter Folkehelsas vaksineforsøk mot smittsom hjernehinnebetennelse, som varte fra 1988 til 1994.

NPE  krever at det må gå fram av pasientenes legejournaler at de ble syke åtte uker innen at de fikk vaksinen.

SE: Ingen erstatning etter vaksineforsøk

 - Mange kan blir gradvis syke over lengre tid enn åtte uker etter en vaksine, og NPEs grense derfor er meningsløs, sier orofessor og ekspert på Kronisk utmattelsessyndrom, Birgitta Evengård ved Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Journalen slettet

Mange av pasientene har ikke hatt mulighet til å legge med dokumentasjon på når de ble syke, fordi journalen deres er blitt slettet. 

Ifølge forskrift om pasientjournal er helsepersonell ikke pålagt å bevare pasientjournaler i mer enn 10 år etter siste innføring.

Stortingsrepresentant Laila Dåvøy mener NPEs krav til dokumentasjon er urimelig streng og krever en ny behandling av saken. Hun vil ta dette opp med Helseminister Sylvia Brustad.

Vaksine får sterk kritikk

Et utvalg som har gjennomgått vaksineforsøket mot smittsomhjernehinnebetennelse rettet i forrige uke sterk kritikk motforsøket og Statens institutt for folkehelse.

En av hovedkonklusjonene i rapporten fra utvalget var at informasjonen til forsøkspersonene om risikoen for skade var mangelfull.

180 000 ungdomsskoleelever og 54 625 rekrutter deltok i vaksineforsøket. Om lag halvparten fikk vaksinen, resten fikk placebo.

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)