Hopp til innhold

- Sjokolade mot kronisk trøtthet

Mørk sjokolade kan dempe sykdomssymptom, viser ny forskning.

 

sjokolade
Foto: ScanStockPhoto

En bit med mørk sjokolade om dagen, kan minske symptomene for de som sliter med kronisk utmattelsessyndrom, også kalt ME, mener britiske forskere å ha funnet ut.

Hvit sjokolade farget mørk

Pasientene, som var med i en liten pilotstudie i regi av Hull York Medical School, ble mindre trøtte om de spiste mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold, enn om de fikk hvit sjokolade som var farget mørk.

Pasientene fikk 45 gram mørk sjokolade daglig i to måneder.

Ifølge forskerne skyldes det sannsynligvis at mørk sjokolade har effekt på signalsubstansen serotonin som finnes i hjernen, skriver BBC .

LES OGSÅ: Derfor bør du spise bringebær

- Skeptisk til mirakelkur

Men ikke alle er overbevist om at sjokolade er den nye mirakelkuren mot kronisk utmattelsessyndrom.

- Vi er alltid interessert i ny forskning, men i forhold til denne studien er vi avventende - og kan ikke gå god for funnet, sier nestleder i Myalgisk Enefalopati Nettverket i Norge, Bente Skjelbred.

- Opp i gjennom tidende har forskerne funnet ut mye forskjellig, men når det kommer til stykket er resultatene ofte veldig sprikende. Det som synes å hjelpe en, trenger ikke ha effekt for en annen, sier hun. 

Ifølge nestlederen sliter også mange ME-pasienter med ustabilt blodsukkernivå.

- Flere internasjonale eksperter råder derfor pasientene sine til å holde seg helt unna sjokolade, sukkertøy, koffein og tobakk, forklarer Skjelbred.

Individuell balanse

I Norge finnes det omkring 10 000 mennesker som lider av kronisk utmattelsessyndrom.

Ifølge Skjelbred er det å finne den rette balansen mellom hvile og aktivitet den beste mestringsstrategien.

- Vi erfarer at flest har best utbytte av dette. Men det er veldig individuelt hva som er den rette balansen, sier hun.

De britiske forskerne vil nå forske mer på temaet, og oppfordrer folk med kronisk utmattelsessyndrom til å spise mørk sjokolade med moderasjon.

 

LES OGSÅ: En av disse om dagen

LES OGSÅ: Derfor bør du spise hvitløk

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)