NRK Meny
Normal

Utmattet av drikkevannet

Etter vannskandalen i Bergen for to år siden da drikkevannet ble forurenset, har over 20 mennesker fått diagnosen kronisk utmattelsessyndrom. Nå skal forskere studere sammenhengen.

 

Giardia-parasitten er plagsom.
Foto: Sara Johannessen, fotomontasje NRK. / AP

 

Se reportasjen i nett-TV her

En fersk kartlegging fra Haukeland sykehus viser at mer enn 100 personer sier de fortsatt er kronisk trøtte etter at de fikk i seg parasitten giardia. Nå skal det forskes på Bergens-tilfellene. Dette kan gi ny kunnskap om hva sykdommen kronisk utmattelsessyndrom (myalgisk encefalopati, også kalt ME) skyldes.

Høsten 2004 ble fler enn 5000 bergensere  syke av en parasitt som på mystisk vis havnet i drikkevannet. To år etter er en rekke mennesker fortsatt syke.

Seksjonsoverlege Nina Langeland.
Foto: Ronald Hole / NRK

 

 - Mange har fremdeles mageproblemer. Og vi oppdaget nærmest ved en tilfeldighet at overraskende mange også er kronisk trøtte, sier Nina Langeland, seksjonsoverlege ved Haukeland Universitetssykehus.

Hun er nå i ferd med å avslutte kartleggingen som viser at over 100 bergensere sier de er kronisk trøtte etter vannskandalen.

Rammer mange

Så mange som 20 bergensere har fått diagnosen kronisk utmattelsessyndrom etter at de fikk i seg parasitten giardia via drikkevannet. Trolig har over 10 000 nordmenn diagnosen kronisk utmattelsessyndrom, ofte omtalt som ME.

Sykdommen kommer ofte etter en infeksjon. Nå tror professor i nevrologi ved Haukeland sykehus, Harald Nyland, at tilfellene i Bergen kan gi oss klarere svar på hvorfor noen plutselig mister all energi og blir utmattet.

Professor Harald Nyland.

- Det vi ser i Bergen passer godt med den reaksjonen vi har sett etter andre infeksjoner som kyssesyken og influensa. Så vi kan nå se et mønster i dette, sier Nyland, som skal forske på pasientene i Bergen.

Unge pasienter

Nyland forteller at det ofte er unge pasienter som har hatt et veldig høyt aktivitetsnivå som får kronisk utmattelsessyndrom. Personene er gjerne skoleflinke, pliktoppfyllende og veldig pålitelige.

- Vi tror det kan være en overbelastning over tid som er grunnlaget for utmattelsen. Så får de en akutt infeksjonssykdom. Da kobler disse personene over fra høy energi til en merkelig tilstand av det motsatte, sier Nyland.

Funnene i Bergen skal nå danne grunnlag for et internasjonalt forskningsprosjekt som kanskje kan bringe oss nærmere et svar på ME-gåten.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.