NRK Meny
Normal

Yahya Hassan benekter å ha skutt 17-åring med vilje

Rettssaken mot den unge, danske dikteren Yahya Hassan begynte i Aarhus mandag. Hassan er tiltalt for 35 lovbrudd, blant annet for å ha skutt en 17-åring i foten.

Dikteren Yahya Hassan på Litteraturhuset i Oslo

ERKLÆRTE SEG DELVIS SKYLDIG: Dikteren Yahya Hassan erklærte seg skyldig i mindre lovbrudd da rettssaken mot ham startet mandag. Her fra en opplesning på Litteraturhuset i Oslo i 2014.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Jeg husker ikke hele forløpet, men jeg erkjenner forholdet, sier Yahya Hassan til flere av de mindre alvorlige tiltalepunktene da rettssaken mot ham begynte i Aarhus mandag.

Ifølge Politiken satt dikteren rak i ryggen da han erkjente forholdene.

Totalt er det rettet 35 tiltalepunkter mot Hassan. Dikteren skal blant annet ha erkjent seg skyldig i å ha kjørt bil uten førerkort, besittelse av hasj, tyveri av øl og deltakelse i slagsmål.

I de mest alvorlige anklagene, om grov vold og at han skal ha skutt en 17-åring i foten, erkjente Hassan seg ikke skyldig.

Ungt stjerneskudd

Yahya regnes som en litterær superstjerne i Danmark. Han var bare 18 år da diktsamlingen «Digte» ble gitt ut, og boken ble fort hyllet i både inn- og utland.

Hassans foreldre er palestinske flyktninger, og i diktene forteller han om en oppvekst med vold og kriminalitet. Han tok også et kraftig oppgjør med foreldregenerasjonen, som han har sagt at han er «fucking vred på».

– Så snart foreldrene våre landet på Kastrup var det som om foreldrerollen deres opphørte. Vi kunne se fedrene våre råtne passivt i sofaen med fjernsynskontrollen i hånden, ledsaget av en desillusjonert mor som aldri sa imot eller fra, har Hassan sagt i et tidligere intervju med Politiken.

Samlingen er solgt i over 100.000 eksemplarer, og opplaget er det største for en diktsamling skrevet av en dansk debutant noensinne

Tiltalt for våpenbruk

Blant de mest alvorlige tiltalene mot Hassan er altså at han skal ha skutt mot en 17-åring.

Ifølge påtalemyndigheten handlet Hassan med overlegg da han skjøt en 17 år gammel gutt i foten på kloss hold i mars i år.

Hassan har sittet varetektsfengslet siden hendelsen, og har vært underlagt brev- og besøksforbud.

Ifølge Politiken benekter ikke Hassans forsvarsadvokater at dikteren skjøt, men hevder at dette ikke ble gjort med hensikt om å skade 17-åringen.

Det er satt av tre dager til rettssaken. Dom i saken er ventet 16. september.

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.