Av
- Hun var sikkert en enkel landsens jente. Men at Jørgine var helt spesiell og hadde litt av en personlighet, det er hevet over enhver tvil, sier matjournalist Aase Strømstad. Hun er med i den nye Nitime-serien, som tar for seg smaken av et navn, berømte matretter oppkalt etter kokker, kjente personer,hoteller eller for den saks skyld mytologiske skikkelser.
Ofte ligger det spennende historier og menneskeskjebner bak de berømte klassiske rettene.
- I 1947 giftet Jørgine Slettende seg med Lucius Boomer og tok over et av verdens mest fasjonable hotell, Waldorf Astoria Hotell i New York, sier Aase Strømstad.
Waldorf Hotel for kongelige og presidenter
Hotell Waldorf ble bygget tidlig på 30-tallet i art deco-stil. Hotellet har 42 etasjer og flere restauranter. 1700 ansatte gjør livet lekkert for mer enn 4000 gjester fordelt på 1800 rom.
Det opprinnelige Waldorf Hotel ble oppført i 1890 av styrtrike William Astor. Hotellet ble revet i 1929 for å
gi plass til Empire State Building, men det tok bare to år å bygge det nye hotellet, der etterhvert Jørgine fra Bøverdalen hadde sitt virke.
Kreative kokker i kjelleren
Aller øverst ligger suittene beregnet på kongelige, presidenter og berømte kunstnere og artister.
- Det var i kjøkkenet i underetasjen waldsorfsalaten ble
til. Om det var Jørgine Boomer selv som komponerte den nye
retten, vet jeg ikke. Men hun må ha vært kreativ og fulgte helt sikkert nøye med hva de ansvarlige kokkene holdt på med.
- Hva er det med denne waldorfsalaten som har gjort den til en klassiker, berømt over hele verden?
- Den har råvarer som er tilgjengelig overalt. Stangseleri, epler, salatblader og valnøttkjerner får du kjøpt, i hvert fall over hele den vestlige verden. Det samme med majonesen. Rømme er i Amerika byttet ut med syrnet fløte.
Kalkun og waldorfsalat en slager
- Dessuten skaper valnøttkjernene litt motstand. Det er noe å tygge på. Det liker folk. Waldorfsalaten har dessuten blitt en slager ved siden av helstekt kalkun, sier Aase Strømstad.
Den opprinnelige waldorfsalaten var enkel. I ettertid er
det jukset mye med den berømte klassikeren. Hverken druer, ananas eller annen frukt har noe som helst med salaten å
gjøre.
Under finner du den opprinnelige oppskriften skapt på kjøkkenet hos Jørgine i Waldorf Astoria Hotel i New York.
Slik lager du Waldorfsalat
(oppskriften er henet fra boka "Smaken av et Navn" av Merete Lie Hoel og Aase Strømstad)
500 g faste, syrlige epler
sitronsaft
1/2 bunt stangseleri
1/2 dl majones
1 dl lettrømme
salt, hvit pepper
1 knivsodd sukker
50 g valnøttkjerner
salatblad
Skrell og skjær eplene i små terninger. Drypp sitronsaft over så de ikke mørkner. Rens og finkutt selerien. Bland majones og lettrømme (lettrømmen hører ikke hjemme i den opprinnelige oppskriften, men den gjør majonesen litt lettere og tynnere) og smak til med salt, pepper og sukker.
Bland standseleri i dressingen og anrett salaten på salatblad. Dryss grovhakkede valnøttkjerner over.