Hanna Winsnes, prestefrua med teft for god mat...
Da Hanna Winsnes skrev sin kjente kokebok "Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen" i 1845, ble en av kakene kalt Fru Monsens visitkage.
Legendarisk kokebok
- Kokeboken er legendarisk og er fremdeles en kilde til inspirasjon, sier Aase Strømstad.
Hanna Winsnes var prestefrue. Og prestegården på 1800-tallet fungerte både som pensjonat og spisested. Særlig under høytidene og ikke minst konfirmasjonstiden måtte kona på gården og hjelperne hennes ta vare på både kirkelige gjester, samt
embedsfolk og andre.
- Da var den enkle, men gode Mor Monsen-kaken ofte god å ha, sier Strømstad.
Hanna Winsnes protrett på frimerke
Arne Garborg kritisk
Arne Garborg hadde også meninger om Hanna Winsnes og kokeboka hennes. Når man tager hva man haver, "lever man godt i herskapet, der man vader i egg, sukker og smør. Man tager og tager og tager og tager...", skrev Garborg.
For midt i en tid hvor folk flest spiste grøt, sild og poteter, så kaller Gardborg kokeboka for "et stykke roman" som skildrer livet på prestegården med fred, stillhet og idyll - og både god og dyr høytidsmat.
Men okke som. Mor Monsen-kaken er like populær i dag som den gang.
Oppskrift:
Mor Monsen visittkake
(Oppskriften er hentet fra boka "Smaken av et navn", skrevet av Merete Lie Hoel og Aase Strømstad.)
Mor Monsen har vært en berømt visitkake i 160 år...
1 KAKE I FORM 20 x 30 cm
275 g smør
275 g sukker
8 egg
275 g hvetemel
1 ss vaniljesukker eller revet sitronskall
75 g mandler
75 g korinter
3 ss perlesukker
I ovnen ved 175 grader i ca 30 min
Rør smør og sukker hvitt og porøst. Skill eggene. Rør inn litt av melet i smørkremen, deretter en eggeplumme av gangen. Rør med lett hånd inn resten av melet og vaniljesukker eller sitronskall.
Visp eggehvitene stive. Rør inn litt av dem, skjær resten inn i røren med lett hånd.
Fyll røren i en godt smurt, og bakepapirkledd, liten langpanne.
Dryss hakkede mandler, korinter og perlesukker på toppen og stek kaken midt i ovnen til den er gyllen. Skjær kaken i snipper før den er helt kald.
God apetitt!