Hell i uhell
Gjesten var ingen hvem som helst. Den livsglade prinsen av Wales, senere kong Edward 7., ble forbauset, men slett ikke sint. Han falt pladask for den "svidde" desserten og oppkalte den etter sin borddame, Suzette.
Kong Edward 7. var etter sigende den første som smakte creppes suzette...
- Kokkelærlingen var heller ingen hvem som helst, men Henri Charpentier som etterhvert skulle bli en internasjonalt kjent matkunstner, sier matjournalist Aase Strømstad.
Rikmanns-kokk
I løpet av karrieren arbeidet Charpentier hos milliardæren John D. Rockefeller. Kokkekunsten lærte han ved Cafe de Paris. Etterhvert kjøpte han restaurant i Los Angeles, der Crepes Suzette ble det reneste trekkplaster.
Henri Charpentier døde i 1961 i Redonondo Beach i California, 81 år gammel.
- Også andre restauratører hevder at Crepes Suzette ble til i deres restaurant, sier Strømstad. - Rene Roussin,
kokk ved det kongelige kjøkken i London, hevder at det er han som skapte den berømte desserten.
Henri Charpentier...
Brennende teater-effekt
Restauranteier og sjefskokk Marivaux knyttes også til de legendariske pannekakene. Marivaux laget desserten i forbindelse med et teaterstykke, heter det. For å gjøre det hele litt mer dramatisk, flamberte han pannekakene.
En av skuespillerne, Suzanne Reichen, opptrådte under kunstnernavnet Suzette.
Oppskrift:
Crepes Suzette
(hentet fra boka "Smaken av et navn" av Merete Lie Hoel og Aase Strømstad)
Røre:
125 g hvetemel
1 knivsodd salt
5 dl H-melk
6 egg
1 ss Grand Marnier eller annen sitruslikør
Saus:
50 g smør
1 dl melis
revet skall av 1 appelsin
saft av 2 appelsiner
2 ss Grand Marnier eller annen sitruslikør
Til flambering:
50 g smør
3 ss sukker
saft av 2 appelsiner
saft av 1/2 sitron
4-6 ss Grand Marnier eller annen sitruslikør
Visp sammen ingrediensene til pannekakerøren og la den svelle i minst 20 minutter. Stek tynne pannekaker i litt smør. Dekk dem godt til så de ikke tørker.
Rør smør og melis lyst og skummende til sausen og smak den til med appelsinskall og -saft, samt likør. Legg en skje på hver pannekake og brett dem i fire.
Varm smør og sukker til flamberingen i stekepannen og la sukkeret bli lyst karamellfarget. Rør inn sitrussaft og halvparten av likøren. Gi det et oppkok.
Legg pannekakene i stekepannen, hell resten av likøren over og tenn på. Server pannekakene med det samme, med et glass champagne eller sauterne til.
God apetitt!