Crepes Suzette - svidd glede Crepes Suzette, franske pannekaker med appelsinsaus, flambiert med likør...Crepe Suzette, flamberte franske pannekaker med sitrussaus og likør, ble til ved et uhell. Da en ung, nervøs kokkelærling skulle lune desserten over en gassbluss, klarte han å tenne på hele greia. Av Ruben Friis
Hvem var Mor Monsen? Jo, Mor Monsen, hun var en dyktig bakstekone som Hanna Winsnes gjorde ære på, ved å oppkalle en visittkake etter henne. Dette er hvertfall matjournalist Aase Strømstads teori. Av Ruben Friis
Grev Stroganoff den tannløse Biff StroganoffGrev Alexander Sergeievich Stroganoff (1733-1811) var livsnyter på sin hals. Overklassefestene i grevens slott utenfor St. Petersburg var berømt over hele Europa for sin nærmest vulgære overdådighet. Av Ruben Friis
Polarfarernes trøst Klovnen og kokken Adolf Henrik Lindstrøm...Lindstrøm var god å ha når det røynet på som verst for Roald Amundsen og mannskapet om bord på Gjøa. Kokken og klovnen varmet gutta i isødet med gromme kjøttkaker og vanvittige vitser. Av Ruben Friis
Sebastian Kneipp - sunnhetsapostel på prekestolen Sebastian Kneipp var prest og talsmann for "det sunne liv" . Han gav navnet til vårt eget kneipbrød...Han har gitt navnet til Norges mest solgte brød, Sebastian Kneipp (1821-1897). Men kneippbrødet til den tyske katolske presten som talte "gesundtheit" fra prekestolen, var mye grovere enn dagens maskinproduserte brødvarer.
Dronning Mauds Fromasj Kong Haakon, kronprins Olav, Dronning Maud og kronprinsesse Märta. Foto: Fotograf Sjöwall.Året er 1906. En høyreist kong Haakon og en elegant dronning Maud vinker til folket i Haugesund under sin signingsferd. Om kvelden spiser de middag og avslutter det hele med en dessert som umiddelbart får navnet "Dronning Mauds Fromasj".
Jansons ansjos-fristelse Jansons Fristelse er lun og god vintermat basert på ansjos, løk og poteter. Serveres rykende varm rett fra formen...Per Adolf Janzon fikk realisert sin drøm. Fiskersønnen ble operasanger med solistroller ved Det Kongelige Teater i Stockholm.
Waldorfsalaten er norsk! Dette hotellet ble drevet av Jørgine fra Bøverdalen. Her ble waldorfsalaten til for et halvt århundre siden...Waldorfsalaten er verdens mest berømte salat. Og den er norsk. For det var Jørgine Slettende fra Bøverdalen, nord i Gudbrandsdalen, som drev hotellet i New York der Waldorfsalaten ble skapt for snart 60 år siden.