NRK Meny
Normal

Vurderer å avslutte samarbeid med israelsk nasjonalteater

Flere kunstnere har startet en underskriftskampanje for få Nationaltheatret til å avslutte samarbeidet det israelske nasjonalteatret Habima. Nasjonalteatrets ledelse skal vurdere saken i august. – Kampanjen er hyklersk, sier den israelske ambassadøren.

Nationaltheatret

Nationaltheatret i Oslo startet i fjor et samarbeidsprosjekt med det israelske nasjonalteatret Habima. Nå skal ledelsen vurdere om de skal fortsette samarbeidet eller ikke.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Bakgrunnen for underskriftskampanjen er at Habima spiller forestillinger i de ulovlige israelske bosettingene på Vestbredden, noe de er forpliktet til å gjøre fordi de mottar statsstøtte fra den israelske stat.

Nationaltheatret og Habima er medlemmer av teaterunionen Union of Theatres of Europe, og begge teatrene deltar i et samarbeidsprosjekt kalt Terrorisms, hvor også det uavhengige palestinske teateret Shiber Hur deltar sammen med teatre fra Tyskland, Frankrike, Serbia og England.

Marius Kolbenstvedt

Marius Kolbenstvedt mener at Nationaltheatret bidrar til å normalisere den israelske bosettingspolitikken ved å samarbeide med Habima.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Bidrar til å normalisere bosettingspolitikken

Flere av kunstnerne og skuespillerne bak underskriftskampanjen sendte i mai et åpent brev til Nationaltheatret, hvor de oppfordret til å avslutte samarbeid med Habima og til at det israelske nasjonalteatret også måtte ekskluderes fra den europeiske teaterunionen.

På grunn av den eskalerte konflikten på Gaza-stripen, mener de nå at det haster med å få en avklaring.

– Ved å avbryte samarbeidet har Nationaltheatret mulighet til å gi en støtteerklæring til den palestinske sivilbefolkningen i en ekstremt presset situasjon, sier Marius Kolbenstvedt, som er en av de seksten skuespillerne og kunstnerne bak underskriftskampanjen.

Han håper at Nationaltheatret etter hvert vil bestemme seg for å avslutte samarbeidet.

– Hvis de ikke avslutter samarbeidet, bidrar Nationaltheatret til å normalisere den israelske bosettingspolitikken.

– Hyklersk

NRK lyktes ikke å komme i kontakt med Habimas teatersjef Ilan Ronen, men den israelske ambassaden i Oslo mener kampanjen er hyklersk, og likestiller en avslutning av samarbeidet med boikott.

George Deek

George Deek mener en eventuell avslutning av samarbeidet kun rammer kunsten.

Foto: NRK

– Denne kampanjen er basert på en dobbeltmoral som jeg ikke forventer fra et kunstnerisk miljø. Å peke ut Israel på denne måten, er veldig hyklersk, sier fungerende ambassadør George Deek.

Han mener at hvis teateret skal avslutte samarbeidet med Israel, så må de også avslutte samarbeidet med alle land som er involvert i territorielle disputter, og henviser til blant annet Kina, Russland og Marokko.

Skal vurderes i august

I en sms til NRK skriver Natinaltheatrets teatersjef Hanne Tømta, at ledelsen og teatrets fagforeninger skal møtes for å diskutere samarbeidet i august, men at ledelsen allerede har vært i dialog med Habima om situasjonen.

Hanne Tømta

Teatersjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta, skal diskutere saken med sine ansatte i august.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Jeg finner det dypt problematisk at Habima spiller i de ulovlige israelske bosettingene, og jeg har gjort det klart overfor Habimas ledelse at Nationaltheatret ikke aksepterer at de spiller der.

Tømta har i utgangspunktet ment at det tverrnasjonale kunstneriske samarbeidet kan være et mer effektivt virkemiddel for å oppnå forsoning.

– Med sommerens grusomme opptrapping av konflikten, er det selvsagt lett å miste motet. Vi må vurdere om stillhet er et mer effektivt virkemiddel enn dialog. Det finnes uenighet om kulturell boikott er veien å gå, også blant sterke støttespillere av Palestina. I en så alvorlig sak, vil jeg lytte til de ansatte før jeg kan konkludere.

Har vært kontroversielt hele veien

George Deek bekrefter at Habima er lovpålagt å spille forestillinger i israelske bosettinger på Vestbredden, men mener det israelske nasjonalteateret ikke er en del av konflikten om de okkuperte områdene på Vestbredden.

Han oppfordrer Nationaltheatret til å fortsette samarbeidet, og heller fremme sine meninger gjennom dialog.

– Hvis de er uenig med israelsk bosettingspolitikk, så er det en legitim holdning. Men å femme denne holdningen gjennom en boikott av teateret, rammer kun det israelske kunstnermiljøet som ikke har noe med politikken å gjøre.

NRKs kulturkommentator, Agnes Moxnes, tror situasjonen er vanskelig for Nationaltheatret og Hanne Tømta.

Agnes Moxnes

NRKs kulturkommentator, Agnes Moxnes, mener det er tydelig at teatersjefen er i tvil om hun skal avbryte elelr fortsette samarbeidet.

Foto: NRK

– På den ene siden har Nationaltheatret et ansvar for å ikke samarbeide med institusjoner som bryter internasjonale lover. Men samarbeidet kan også bidra til dialog, for både Habima og palestinske teaterkrefter deltar i prosjektet, sier Moxnes om samarbeidsprosjektet Terrorisms som startet i fjor.

Hun mener det er tydelig at Hanne Tømta er i tvil om hun skal avslutte eller fortsette samarbeidsprosjektet med Habima.

–Vi vet at samarbeidet har vært kontroversielt helt fra starten av, og når det er så sterke krigshandlinger i dette området så øker engasjementet rundt saken. Teateret må regne med at de ansatte vender seg mot teatersjefen og ledelsen i en sak som dette, og ved å utsette avgjørelsen til august så kan det nok oppfattes som at Hanne Tømta avskriver seg litt ansvar.


Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).