Hopp til innhold

Reuven Rivlin tatt i ed som president i Israel

Den 74 år gamle ytre-høyre-politikeren beskrives som en hauk og en støttespiller for bosetterne. I dag ble han Israels 10. president.

Reuven Rivlin

Reuven Rivlin tar over presidentembetet fra Shimon Peres fra i dag av.

Foto: RONEN ZVULUN / Afp

Reuven Rivlin tar over presidentvervet fra Shimon Peres som har sittet ved makten siden 2007.

Rivlin har vært medlem av statsminister Benjamin Netanyahus høyreparti Likud og er tidligere leder av nasjonalforsamlingen.

Drømmer om et Stor-Israel

Rivlin har i sin karriere ikke lagt skjul på at han drømmer om et større Israel utvidet over alt landområdet mellom Jordan-elva i øst og Middelhavet i vest.

Han beskrives som en av de største haukene i Likud og er både erklært motstander av en palestinsk stat og en støttespiller for de israelske bosettingene.

– Rivlin vil ikke bli Israels president, men Stor-Israels president, skriver kommentator Ari Shavit i den israelske avisen Haaretz torsdag.

– Han vil utnytte sitt presidentembete til å utvide bosettingene, som han dyrker, og én-statsløsningen han tror på, skriver Shavit.

Egne meninger

Men Rivlin høster også støtte fra venstresida i israelsk politikk, og til og med fra den arabiske minoriteten. Under sin tid som parlamentsleder skaffet han seg et rykte som en tøff beskytter av demokratiet.

– Han har alltid hatt sitt eget syn på ting, og har stått opp mot sterke statsministre som Ariel Sharon. Det er en viktig egenskap ved en president, skriver Haaretz.

Når Rivlin nå blir president, skjer det til motvilje fra statsminister Benjamin Netanyahu. Netanyahu forsøkte til det siste å finne alternative presidentkandidater, men måtte til slutt gi sin støtte til Rivlin.

SISTE NYTT

Siste nytt