Hopp til innhold

Vinner-debutanter ikke lagt merke til

De to debutantene som ble tildelt priser av Kulturdepartementet i dag er oversett av de tradisjonelle medienes litteraturkritikere. En av vinnerne takket i stedet bokbloggere for oppmerksomheten.

 Liv Marit Weberg

– Dette kommer jeg aldri til å glemme, var Liv Marit Webergs reaksjon da hun fikk Kulturdepartementets litteraturpris for sin debutroman «Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til».

Heldigvis blir jeg ikke lagt merke til

Litteraturprisen: «Heldigvis blir jeg ikke lagt merke til».

Liv Marit Webergs ble i dag tildelt Litteraturprisen for boka «Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til».

Juryleder Anne Schäffer poengterte at dette er en bok helt utenom det vanlige, med en underfundig tekst og temavalg.

– Dette er en debutant med en sterk og særegen stemme, sa jurylederen om vinneren av Kulturdepartementets litteraturpris for beste barne- og ungdomsbøker.

Dette var en bok som ble oversett av anmelderne.

Juryen har med rødmende ansikter og stigende engstelse og spenning lest denne mest av alt morsomme og underfundige teksten som er så kort, men som likevel sier så mye.

Juryen til Kulturdepartementets barne- og ungdomspriser / Om «Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til»

Beste debutant også oversett

Debutantprisen gikk til Lise Forfang Grimnes for «Kaoshjerte», hvor det er huldra som er temaet.

Kun lokalavisa anmeldte hennes bok.

Kaoshjerte

Pris for beste debut: «Kaoshjerte».

Juryen bemerker at Grimnes´s roman viser en økende trend i barne- og ungdomslitteraturen; det å bruke norsk folklore og mytologi. «Kaoshjerte» er kun anmeldt én gang, i lokalavisa Romerikes Blad.

– Takk til norske bokbloggere, som ga meg anerkjennelse da ingen anmeldere anmeldte boken min, sa forfatteren da hun mottok prisen.

Blant 300 norske barnebøker i 2014

Kulturdepartementets sju priser til de beste barne- og ungdomsbøkene i 2014 , ble kunngjort på Nasjonalbibliotetet idag. Det er Norsk barnebokinstitutt som deler ut prisen.

Det utgis i overkant av 300 bøker for barn i året, i følge Forleggerforeningen. Blant de som kom i fjor har juryene for Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker valgt ut 25 titler.

– Det spesielle med 2014 var at det kom mange debut-romaner, sa jurylederen.

Vinnerne av kulturdepartementets barne- og undomspriser

Alle vinnerne av Kulturdepartementets prisen for barne- og ungdosmbøker.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Å tegne er å være tilstede

Bjørn Ousland fikk årets Spesialpris for «Polaris»-serien sin, hvor Nansens og Amundsens egne ord har vært bakgrunn for bøkene.

– Det var ikke opplagt at jeg skulle ta jobben med å skrive denne boken og fortelle historien til de unge, selv om jeg har en bror som har gått i deres spor, fortalte Ousland.

Geir Gulliksen og Anna Fiske: Joel og Io

Illustrasjonsprisen gikk til Anna Fiske for «Joel og Io - en kjærlighetshistorie» og de fem andre barnebøkene hun var med og lage i fjor.

Anna Fiske fikk Illustrasjonsprisen, ikke bare for én bok, men «for sitt samlede bidrag til illustrerte litteratur for barn og unge i 2014».

Juryen viste til at de seks barnebøkene hun illustrerte som kom ut i fjor; «Joel og Io - en kjærlighetshistorie» , «Tegnordboka - se hva jeg ser», «Herr Finkel», «Alle har en bakside», «Gruppa» og «Hallo havet!».

– Å tegne er å være tilstede, og være og puste det man tegner. Jeg blir veldig stolt nå, denne prisen betyr veldig mye, sa den rørte barnebokforfatteren.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB