Hopp til innhold

Disse har laget de beste barne- og ungdomsbøkene

Her er vinnerne av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker.

Marianne Kaurin, Arne Svingen og Jon Ewo

Marianne Kaurin, Arne Svingen og Jon Ewo har har vunnet hver sin pris for å ha skrevet fjorårets beste barne- og ungdomsbok.

Foto: Aschehoug, Gyldendal, Cappelen Damm

Kulturminister Hadia Tajik var til stede og delte ut prisene på Nasjonalbiblioteket i Oslo i ettermiddag. Alle prisvinnerne får prisen for bøker som er gitt ut i 2012. Bortsett fra Litteraturprisen, som er den største av de sju prisenene som deles ut, får alle prisvinnerne 35.000 kroner.

Litteraturprisen på 50.000 kroner, går til forfatter Arne Svingen. Han får den gjeve prisen for boken «Sangen om en brukket nese».

– Det er alltid hyggelig å vinne en pris, men det er ikke derfor jeg skriver bøker. Jeg har aller mest lyst til at flere skal oppleve det magiske ved å lese, sier Arne Svingen etter å ha mottatt prisen av kulturministeren.

Skildrer omsorgssvikt

Sangen om en brukket nese

«Sangen om en brukket nese»

Foto: Gyldendal forlag

Bokens hovedperson heter Bart, er blitt 13 år, og er en spjæling. Derfor går han på boksetrening for å lære å forsvare seg. Men han er ingen slåsskjempe. Derimot er han veldig god til å synge.

Svingens bok handler om å slå – og ikke slå, om å synge uten at noen hører det, og om de viktige dagene i livet som gjør at ingenting blir som før igjen.

Juryen mener romanen skildrer omsorgssvikt, men samtidig får fram solidariteten og varmen i Barts hjemmemiljø.

«Det såre alvoret i romanens undertekst balanseres mot en usentimental humor i et originalt språk. Barts historie er en sterk historie om å overleve», heter det i juryens begrunnelse.

Arne Svingen

Forfatter og prisvinner Arne Svingen mener det gir mening å skrive humoristisk om alvorlige temaer for barn.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Dette var en historie som lå meg veldig nært og som jeg hadde lyst til å skrive om. Det finnes jo hundre tusen barn som vokser opp i fattigdom i Norge, og vi må huske på det selv om vi er et veldig rikt land. Noen ganger skal vi kanskje fortelle deres historie også. sier Svingen.

«Sangen om en brukket nese» er solgt til Danmark, Sverige, Tyskland, Tsjekkia og Egypt. Den var nominert til både Brageprisen og Kritikerprisen.

Forfatter Arne Svingen har i flere år engasjert seg i å få opp lesingen blant barn og unge, spesielt gutters lesing. Han har turnert på skoler og biblioteker.

Mange ting er veldig triste å skrive om, som alkoholisme, fattigdom, foreldre som ikke gjør jobben sin, men det går an å skrive om det på en morsom måte, mener Arne Svingen.

– Det var prosjektet mitt. Det hørtes veldig vanskelig ut, men det ble etter hvert mye lettere når jeg hadde knekt denne koden. Jeg skriver veldig ofte om alvorlige ting, men leseren skal ikke synke ned i et svart hull når de leser. Det må være noe å le av også, sier han.

Årets debutant

Nærmere høst

«Nærmere høst»

Foto: Aschehoug forlag

Marianne Kaurin får debutantprisen på 35.000 kroner for «Nærmere høst». Boken handler om Sonja, som sitter i en bygård på Grünerløkka i Oslo og venter på søsteren Ilse som skulle vært hjemme for lenge siden. Plutselig banker det på døren, og tre politimenn står utenfor.

Romanen tar leseren tilbake til året 1942, og handler om å håpe og om å miste. Vi får bli kjent med Ilse og vite hva som skjer med hennes jødiske familie i Norge under krigen.

Forfatteren Marianne Kaurin er utdannet ved forfatterutdanningen hos Norsk barnebokinstitutt.Boken er også nominert til Uprisen for Årets ungdomsbok.

Juryen mener Kaurins historiske ungdomsroman har et språk.

«Med usedvanlig god flyt og med mange nyanser klarer Kaurin å lage en politisk fortelling som har aktualitet langt utover andre verdenskrig», mener juryen om boken.

Første bok om Norges kongelige

Norske konger og dronninger

«Norske konger og dronninger»

Foto: Cappelen Damm

Fagbokprisen, som også er på 35.000 kroner går til forfatter Jon Ewo, for boken «Norske konger og dronninger».

Bokan handler om alle norske konger og dronninger gjennom tidene – fra Harald Hårfagre samlet landet i år 872, til kong Harald og dronning Sonja. Det er første gang alle norske konger og dronninger presenteres samlet noensinne. I 64 portretter får leseren kjennskap til den enkelte konge og hva som har gjort nettopp denne kongen til enten en elsket eller beryktet monark.

Juryen mener Jon Ewo har skrevet et engasjerende oppslagsverk om Norges kongerekke.

«Ewo er forteller, markant til stede i teksten med en personlig stemme, og vender seg til leseren både med sin overbevisning, sine spørsmål og tvil. Dette gir teksten en energi som en tradisjonell fagbok for barn ofte kan mangle», sier juryen.

Forfatteren Jon Ewo debuterte som ungdomsbokforfatter i 1993, og har siden skrevet en rekke ungdomsromaner. Felles for hans bøker er at de sikter seg inn på ungdom som vil lese noe realistisk, og som de unge kan sammenligne med sitt eget liv.

Disse vant også pris

 • Illustrasjonsprisen: Trond Bredesen, for illustrasjonene i serien «Kunstdetektivene» av Bjørn Sortland.»
 • Oversetterprisen: Guri Vesaas, for oversettelsen fra italiensk av Fabrizio Silei og Maurizio A.C. Quarellos «Rosas buss».
 • Tegneserieprisen: Lene Ask, for «Neste gang blir alt riktig».
 • Bildebokprisen: Kenneth Steven og illustratør Øyvind Torseter for «Historia om korleis hunden fekk våt snute».
Jon Ewo mottar pris av Hadia Tajik

Kulturminister Hadia Tajik delte ut prisene på Nasjonalbiblioteket i ettermiddag. Her mottar forfatter Jon Ewo prisen for beste fagbok, «Norske konger og dronninger».

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB