Vill laks har fin spor som er rett i kantene, mens oppdrettslaksens spor er ofte fillete. Det samme gjelder finnene på siden. Det skyldes at oppdrettslaksen har fått en tøffere behandling. Oppdrettslaksen er gjerne rødere enn villaksen fordi den er tilsatt farge gjennom foret.
Laks med jordbærtzatziki
Inge Johnsen fileterer laksene og deler opp to fine biter.
- Jeg steiker laksen med skinnsida ned først. Når skinnet er gyldent, snur jeg den. Dersom fileten er tynn kan den steikes ferdig i steikepanna, ellers kan du ettersteike den i steikovnen, sier Inge.
Tron Soot-Ryen kutter opp jordbærene mens Inge blander tzatziki. Til tzatzikien bruker han yoghurt naturell med agurk, salt, pepper og hvitløk. Til slutt blander han jordbærene i tzatzikien.
- Nå tar jeg fisken, som har fått ei fin steikeskorpe, og legger den på en tallerken. Så pynter jeg med jordbærtzatziki, og du har en frisk sommerrett.
Laksen er servert. Vel bekomme! Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Innslaget ble laget av Tron Soot-Ryen, og sendt i Norgesglasset 14.07.05.
Samleside: Alt fra Smaken av Norge
Norgesglasset NRK P1