Skal henrette mennesker med stoffet som tok livet av Jackson

Legemiddelet Propofol, som førte til at Michael Jackson fikk hjertestans, skal nå brukes til å henrette mennesker i delstaten Missouri.

Propofol

Popkongen Michael Jackson døde av hjertestans etter en overdose av Propofol 25. juni 2009.

Missouri blir den første delstaten i USA som skal bruke Propofol ved henrettelser med gift, skriver CBSNews.

Det var dette legemiddelet Michael Jackson hadde store mengder av i blodet da han døde av hjertestans 25. juni 2009, 50 år gammel.

Propofolen ble skrevet ut av Jacksons personlige lege Conrad Murray. Murray forklarte i retten at han hadde behandlet poplegenden for søvnløshet i omtrent seks uker. I fjor ble han dømt for uaktsomt drap på Michael Jackson av en enstemmig jury i Los Angeles, og må sitte fire år i fengsel.

– Veldig bekymringsfullt

Det var forrige uke at fengselsvesenet i Missouri annonserte at de bytter ut sin årelange tradisjon med å bruke tre medikamenter i giftinjeksjonene, til kun en stor mengde av Propofol.

Kritikerne stiller spørsmål til staten om hvordan de kan garantere at medikamentet ikke vil forårsake store lidelser for den dødsdømte.

– Dette er veldig, veldig bekymringsfullt. Det er et stoff vi ikke vet mye om, og vi ser på det som problematisk, sier Kathleen Holmes ved foreningen for alternativer for dødsstraff i Missouri.

Propofol brukes vanligvis som et bedøvelsesmiddel i forbindelse med operasjoner og mindre kirurgiske inngrep.

Har måttet utsette henrettelser

Tidligere har 33 stater med dødstraff brukt tre medikamenter i prosessen med å ta livet av mennesker.

Conrad Murray

Conrad Murray var Michael Jacksons personlige lege.

Foto: Kevork Djansezian / Ap

Sodium tiopental har fungert som sovemiddel, og er det første og viktigste av tre stoffer som brukes ved henrettelser med gift. De to andre midlene brukes til å stoppe hjertet og lungene.

I mange måneder har amerikanske delstater strevd med forsyninger av midlene. Mangelen har tvunget enkelte delstater til å utsette henrettelser.

Så langt er det usikkert når Missouri starter dødstraff-metoden ved å bruke Propofol. Missouri har i dag 19 innsatte som sitter på dødscelle.

Reaksjoner på Twitter

Michael Jackson-fans og andre reagerer i dag på Twitter etter at nyheten kom ut:

«Er dette en syk vits?»

«Conrad Murray bør bli overført til Missouri. Han er jo kjent med at Propofol tar liv :-(»

«For et sammentreff! »

TMZ skriver at «Dr. Conrad Murray kan ha vært forut for sin tid.»

17 henrettelser i USA i år

Så langt i 2012 har det vært 17 henrettelser spredt blant sju delstater i USA, ifølge Amnesty International. I skrivende stund sitter 3199 fanger på «death row».

Sørstatene står for rundt 80 prosent av alle henrettelsene i USA, samtidig som de har den klart høyeste mordraten i landet.

Dette er delstatene som praktiserer dødsstraff i USA:

Alabama, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Delaware, Florida, Georiga, Idaho, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Virginia, Washington, Wyoming.

Michael Jackson skal ha dødd som følge av en overdose Propofol. Klikk for å se video fra rettssaken mot Conrad Murray.

Video – Jackson var allerede kald da vi ankom huset

NETT-TV: Ambulansepersonell vitner i Michael Jackson-saken. – Jackson var allerede kald da vi ankom huset.

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.