NRK Meny
Normal

Frykter teateret må slåss med skolene om penger

Fylkene, istedenfor staten, kan få ansvaret for kulturinstitusjoner utenfor Oslo. – Et utrolig dårlig forslag, sier teatersjef ved Den Nasjonale Scene i Bergen.

Agnete Haaland, teatersjef ved DNS.

– Staten har ansvar for en kultursatsing som skal nå hele landet, vi er en del av infrastrukturen som må være statens ansvar, sier Agnete Haaland ved Den Nasjonale Scene. 

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Kommunal- og moderniseringsdepartementet fikk torsdag en rapport om hva slags ansvarsområder de nye, store regionene kan få når flere fylker slås sammen. Utvalget bak rapporten foreslår å flytte ansvaret for kulturinstitusjoner utenfor Oslo til de nye regionene.

Det innebærer blant annet at alle dansekompanier, teatre og orkestre som ikke er plassert i hovedstaden vil få pengestøtten sin fra regionene, og ikke fra staten.

I dag betaler staten 70 prosent av tilskuddet, mens fylkene gir de siste 30 prosentene i støtten. Et forslag om å endre dette får Kultur-Norge til å reagere.

– Et utrolig dårlig forslag

– Det jeg frykter mest er at vi skal slåss om midler med helse, skole og masse gode, lovpålagte tiltak som fylkeskommunen skal forvalte, sier Agnete Haaland, teatersjef ved Den Nasjonale Scene i Bergen.

Teateret hennes får i 2018 nesten 21 millioner kroner fra statsbudsjettet. Haalands frykt er å bli nedprioritert av staten dersom ansvaret legges over til fylkeskommunen.

– Vi skal aldri hete «Den fylkesnasjonale scene». Vi er et nasjonalteater, det skal vi fortsette å være. Jeg setter min lit til regjeringen og politikere som skjønner at Norge ikke bare er Oslo, sier Haaland.

Hun håper forslaget ikke blir reelt.

– Det er et utrolig dårlig forslag.

Den Nationale Scene DNS i Bergen

Den Nasjonale Scene i Bergen vil ikke regnes som et nasjonalt teater dersom forslagene fra rapporten blir endelig.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Redd kvaliteten vil svekkes

Morten Gjelten er direktør i Norsk Teater- og Orkesterforening. Han reagerer på politikken, og mener forslaget i rapporten sender et dårlig signal og bryter med tidligere kulturpolitikk.

– Jeg mener de store teatrene og kulturinstitusjonene skal være en del av en nasjonal kulturpolitikk, og derfor burde de ha direkte støtte fra staten.

Dersom forslaget skulle gå gjennom er han redd det vil svekke kvaliteten i institusjonene, fordi de bruker mye penger for å holde det nivået de gjør.

– Institusjonene er store utgiftsposter for en regional økonomi, og vi er redd det vil bli vanskeligere å forsvare nivået på pengebruken i fremtiden.

Morten Gjelten

Morten Gjelten er direktør i Norsk Teater- og Orkesterforening.

Foto: Truls Antonsen / NRK

– Skjønner at noen føler seg provosert

Kulturminister Trine Skei Grande sier målet er å fordele makt utover i hele Norge, men at forslagene i rapporten Kommunaldepartementet har fått ikke er endelige.

Trine Skei Grande

Kulturminister Trine Skei Grande sier ingenting er bestemt.

Foto: Truls Antonsen / NRK

– Vi må sette oss ned og gå gjennom skikkelig og grundig før vi konkluderer. Vi må sørge for at vi får litt ulike miljøer som kan bidra inn i kulturlivet på ulikt vis, sier hun.

Hun sier det er bra med debatt om kulturlivet og de nye regionene.

– Vi tåler en debatt. Jeg skjønner at noen føler seg provosert over at alt som er i Oslo blir definert som nasjonalt, mens det andre som regionalt. Men så enkelt er det ikke i kulturlivet, og det er mange toppinstitusjoner som ligger utenfor Oslo også.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK