NRK Meny
Normal

Blogging ut blant unge – halvert på ti år

Kun sju prosent av voksne under 30 år skriver blogg, mens tallet for ti år siden var mer en dobbelt så høyt. – Mat- og barnebloggere har overtatt bloggsfæren, sier sjefredaktør (16).

STJERNESKUDD: Elise By Olsen blir omtalt som en stigende stjerne i utlandet

BLOGGVERDENEN: 40-åringene har overtatt, mener verdens yngste sjefredaktør Elise By Olsen.

Foto: Birgit Solhaug

Elise By Olsen er sjefredaktør for ungdomskulturmagasinet Recens. På torsdag tok et oppgjør med mytene om sin egen generasjon på foredragskanalen TEDxOslo på Nationaltheatret.

16-åringen startet det alternative magasinet allerede for tre år siden. Da var hun 13 år gammel og hadde allerede vært blogger i fem år.

Men det har hun sluttet med. Hun mener at det ikke lenger er mote.

– Blogg er ut

– Blogging har dødd ut litt blant de unge. 40-åringene har overtatt. De blogger om mat og barn, temaer som ikke er like relevante for min generasjon, sier hun.

Statistikken viser det samme. Ifølge spørreundersøkelser fra TNS Gallup har antallet bloggskrivende 15 – 29-åringer gått kraftig ned siden i 2007.

– Det var klart flere i gruppa 15 – 29 år som skrev blogg tidligere, bekrefter seniorkonsulent i TNS Gallup, Alexander Eidsæther.

Nedgang i blogging

2007

15-29 år, skriver egen blogg

18%

15-29 år, leser blogg

56%

30-44 år, skriver egen blogg

5%

30-44 år, leser blogg

42%

2016

15-29 år, skriver egen blogg

7%

15-29 år, leser blogg

29%

30-44, skriver egen blogg

5%

30-44, leser blogg

35%

Antall unge bloggere halvert

Av tusen spurte svarte 18 prosent mellom 15 og 29 år at de skrev egen blogg i 2007. Bare fem prosent av 30-44-åringene svarte det samme.

I 2016 er tallene på de yngste bloggerne mer enn halvert. I de siste målingene TNS Gallup har publisert er det kun sju prosent av 15-29-åringene som skriver blogg. Tallet på de mellom 30-44 år ligger stabilt på fem prosent.

Folk skygger banen

Professor Jill Walker Rettberg ved UiB.

BLOGGING ENDRET SEG ENORMT: Professor Jill Walker Rettberg ved UiB er ikke overrasket over at antall unge bloggere er halvert.

Foto: Universitetet i Bergen

– Blogging har endret seg enormt på denne tiden. Internett generelt har endret seg, og aktivitetene bloggerne drev på med tidligere er tatt over av mer kommersielle aktører som Facebook, Instagram og Twitter, sier professor i digital kultur, Jill Walker Rettberg til NRK.

Hun mener folk skjønner at bloggene er blitt kommersialisert, og skygger banen.

– Det er langt færre som kommenterer og leser blogger enn tidligere, trafikken er nå å finne på andre steder, mener hun.

– Plattform for å tjene penger

– Bloggene er blitt en plattform for å tjene sinnssykt mye penger. Vi er mange som har gjennomskuet kommersialismen og retusjeringen i bloggverdenen, sier den unge redaktøren, Elise By Olsen.

Torsdag sto hun på scenen på Nationaltheatret for å snakke på TEDx om generasjon Z. Ifølge henne, de som er født etter 1990.

– Ikke bortskjemte

Elise By Olsen mener at mange voksne ser på den yngre generasjonen som ekstremt bortskjemt, både når det gjelder penger og muligheter.

De tror at vi er passive og ikke bryr oss om omverdenen. At vi bare sitter med mobilen eller pc-en, er helt feil. Det er mye positivt som skjer på nettet, sier hun.

Olsen fikk mye oppmerksomhet i fjor da den første utgaven av magasinet Recens ble lansert. Den britiske avisen The Guardian var blant dem som intervjuet henne.

Elise By Olsen er verdens yngste magasinredaktør. Hun ønsker å ta et oppgjør med sin egen generasjon.

Elise By Olsen er verdens yngste sjefredaktør

Kulturstrøm

 • Lagde film om ett år med Bergman

  – Bergman var ekstremt disiplinert, han sov ikke så mye, og jeg tror han følte at han bare måtte gjøre alt dette mens han hadde muligheten, sier dokumentarfilmskaper Jane Magnusson til Studio 2. Da hun skulle lage dokumentarfilm om Ingmar Bergman, fant hun ut at det var mer enn nok å fortelle om året 1957. Filmen har premiere i Norge torsdag 23. august.

 • – Det er viktig for oss å informere

  Torsdag til mandag vil NRK gjøre opptak til serien «22. JULI» i og i området rundt Regjeringskvartalet. – Det er krevende scener, også fordi vi vet at dette er situasjoner som har berørt mange, sier Ivar Køhn, programredaktør i NRK.

 • Kan ha blitt gift på ordentlig

  Regissøren Francis Ford Coppola støtter en teori om at skuespillerne Winona Ryder og Keanu Reeves faktisk kan ha blitt lovlig gift med hverandre, skriver The Guardian. En bryllupsscene fra filmen «Dracula» fra 1992, basert på Bram Stokers romanklassiker, kan nemlig vise seg å ha vært juridisk bindende. Skuespilleren Winona Ryder sa til CNN at de to kan ha blitt lovlig gift da de filmet bryllupsscenen i Greek Orthodox church i Los Angeles med en ekte prest.

  Winona Ryder and Keanu Reeves
  Foto: Jordan Strauss / AP