Vemmelsen tar over for skrekken

Med et syltynt manus og en blanding av amatører og profesjonelle skuespillere er filmen Rovdyr av det enkleste laget.

Fra filmen Rovdyr
Foto: FFoto/Copyright: Euforia Film

Det drepes, slaktes, løpes, skrikes og tortureres i skogen. Vettskremte byungdommer på tur blir overfalt av spenna gale bygdefolk og jages som vilt, de knivstikkes, skytes, buksprettes og mishandles.

Fra filmen Rovdyr
Foto: Foto/Copyright: Ivan Rios/Euforia Film

Inspirert av 70-tallet

Jakthornet runger, blodet renner, og dødsangsten fanges i nærbilde! ”Rovdyr” er inspirert av 70-tallets skrekkfilmer av typen Motorsagmassakren, Halloween og slasher-filmene.

Regidebutanten Patrik Syversen og manusforfatter Nini Bull Robsahm (som også spiller i filmen) har begått en norsk horror på lavbudsjett, som er spilt inn på 20 dager.

HØR: Helen de Bellis anmelde Rovdyr.

Ut på tur

En gjeng unge mennesker i folkevognbuss skal på hyttetur. Uhyggen lader seg opp på første stoppested. De plukker opp en vettskremt haiker og provoserer en samling skumle bygdefolk.

De stopper i skogholtet fordi haikeren må kaste opp, og bang smeller det første skuddet. Resten av filmen er massive doser angst, løping og skriking. Ut i filmen glir stilen over til å nærme seg reality-TV. Hvem mister hodet og hvem klarer å overleve?

Fra filmen Rovdyr
Foto: Foto/Copyright: Ivan Rios/Euforia Film

Skal skremme

”Rovdyr” har fått 18 års aldersgrense og er i følge medietilsynet ”en gjenomgående angstpreget film med blodige scener og grufulle drap”. Det stemmer.

Nå er det slik at en skrekkfilm faktisk skal skremme vettet av deg, men det er forskjell på deilig skrekkblandet fryd og ren vemmelse. I ”Rovdyr” overtar vemmelsen for skrekken.

Og jeg ble ganske lei opplevelser av typen "Skrik", det står en mann med øks bak deg!

Fra filmen Rovdyr
Foto: Foto/Copyright: Ivan Rios/Euforia Film

”Rovdyr” er først og fremst til glede for skrekkfansen og er ingen film for sarte sjeler. Men tross enkelt innhold og tafatte dialoger har filmen kvaliteter.

Vi aner gode ideer og talent. Dramaturgien, altså oppbyggingen av spenningen er på plass. Da ser jeg frem til mer film fra debutantene Syversen og Bull Robsahm, men heller i en annen genre.

Terningkast 2

Kulturstrøm

 • Jazzgitarist Eivind Aarset tildelt Buddy-prisen

  Buddy-prisen er norsk jazz’ høyeste utmerkelse. «Han har i høy grad bidratt til at jazzen som kunstform har utviklet seg i sin egen samtid», sier Norsk jazzforum i sin begrunnelse.

  Magasinet Jazztime hadde Aarset på sin topp30-liste over verdens beste jazzalbum 2021, for «Phantasmagoria, or A Different Kind of Journey»

  Hør Aarset snakke om albumet i Jazzklubben på NRK P2

  Aarset startet med å bli inspirert av Jimi Hendrix og Miles Davis, og har selv spilt med stjerner som David Sylvain ,Sly & Robbie, Anne Grete Preus, Nils Petter Molvær, Arve Henriksen og Jan Bang.

  Gitarist Eivind Aarset tildelt Buddy-prisen 2021
  Foto: Nabeeh Samaan
 • «Baby Shark» med historisk YouTube-milepæl

  Det koreanske barne-TV-innslaget med en sang om haier, er første YouTube-video med over 10 milliarder visninger, ifølge GuinnesWorldRecords.

  Videoen dukket opp i 2016 og ble kjapt en internasjonal hit – og landeplage for småbarnsforeldre.