Hopp til innhold

The Uninvited

En klype spøkelseshistorie, et dryss ren skrekk og mesteparten psykologisk grøsserthriller. Nitimens anmelder syns filmen er litt i slekt med Pål Sletaunes ”Naboer”.

Anna (Emily Browning) og søsteren Alex (Arielle Kebbel)
Foto: Photo Credit: Kimberley French / Kimberley French

Filmen er ikke på helt på topp nivå blant psykologiske skrekkthrillere. Men den er ganske fiffig og vellaget bortsett fra en del unødvendige "klisje-groteskerier", som rennende blod fra nøkkelhull og sprikende skjelletter.

Sammenbrudd

Hovedrollen, den unge jenta Anna, spilles av Emily Browning. Anna er en ung jente som slipper ut fra psykiatrisk sykehus etter et sammenbrudd. Hennes sykelige mor døde i en branneksplosjon i et båthus. Anna lider av fryktelige mareritt og klandrer seg selv for å ikke ha reddet moren.

Annas far, en berømt og rik forfatter, faller for morens sykepleier – en veldreid og mye yngre blondine. Men hvem er denne damen egentlig? Var morens død en ulykke eller har den onde stemoren en finger med i spillet? Stemingen blir stadig skumlere og mer truende, og nye drap skjer.

(Saken fortsetter under bildet)

The uninvited

Farens nye kjæreste, morens sykepleier.

Foto: United International Pictures

Hør Nitimens anmelder om filmen her

Virkelighet eller fantasi

Det er vanskelig å skille mellom hva som er virkelighet og hva som er galskap og fantasier i denne nifse historien. Spenningen er godt bygget opp.

Konklusjon: Bitene i filmpuslespillet legges snedig ut med god timing – slik at vi tror hvilken retning historien tar – men her blir det mange overraskelser. En nifs og nervepirrende film som får terningkast 3.

The uninvited

Annas kjæreste, hvis skjebne er usikker.

Foto: United International Pictures

Kulturstrøm

 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter