Vårt Land-redaktøren blir oppsagt: – Jeg er helt knust

Sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land ble idag oppsagt med umiddelbar virkning. Klubben i avisen opplever det som et sjokk. – Vårt Land har virkelig vært verdt å slåss for, sier Mathisen til NRK.

Åshild Mathisen

Sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land er oppsagt med umiddelbar virkning.

Foto: Åsa Maria Mikkelsen

De ansatte i Vårt Land ble informert om oppsigelsen på et allmøte fredag klokken 11. Det var Dagens Næringsliv som først meldte saken.

– Jeg er helt knust. Dere er en fantastisk gjeng, sa Mathisen til redaksjonen.

– Et prosjekt det har vært verdt å slåss for, sier Mathisen til NRK. Og understreker at det er synd at spørsmålene de har stilt til konsernet om avisens behov får en sånn utgang.

Klokken 10 fredag hadde Mathisen møte med sin styreleder Per Magne Tveiten. Temaet var hennes arbeidsforhold. Der skal sjefredaktøren ha fått beskjed om å fratre stillingen på dagen.

– Det har vært en lang prosess for å finne gode løsninger, sier Tveiten til NRK. Men det endte med oppsigelse.

Ødeleggende

Det var en helt spesiell stemning i redaksjonen etter dagens oppsigelse. Det forteller klubbleder Ane Bamle Tjellaug til NRK. Hun sier at det ikke er noen mistillit fra redaksjonen som har ført til oppsigelsen.

– Det er en veldig sjokkartet opplevelse å få en slik beskjed. Vi er veldig lei oss for at denne konflikten endte her. Vi synes ikke vi har fått en ordentlig forklaring på hvorfor sjefen vår har fått sparken, sier hun til NRK.

Tjellaug forklarer at det har vært en uro i redaksjonen hele uken, spesielt etter at saken eskalerte i media.

– Hun har kommet inn med en veldig klar tanke om hva avisen skal være. Det tjener ikke avisen Vårt Land å bytte redaktør nå.

Er det noen misnøye fra redaksjonen som har ført til dette?

– Nei det har ikke kommet noen mistillit fra redaksjonen mot redaktøren, sier Ane Bamle Tjellaug.

Stigende taushet

– Det var nå vi skulle begynne å høste av alt arbeidet, og vi hadde så mange spennende planer på trappene. Dette er så ødeleggende for Vårt Land, skriver Mathisen i en e-post til Dagens Næringsliv.

Hun skriver videre at hun aldri har fått noen korrigerende signaler.

– Heller ikke på direkte spørsmål. Det har bare vært en stigende taushet. Jeg har heller aldri hørt noe fra dem som undertegnet brevet til styret – aldri hørt noe fra dem om at de opplever samarbeidet utfordrende. Tvert imot har flere av dem formidlet til meg at de ikke forstår hva som skjer, skriver hun.

Torsdag 15. mars ble de ansatte i Vårt Land gjort kjent med at konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier har uttalt til Åshild Mathisen at hun ikke har hans tillit som sjefredaktør i Vårt Land.

En uke senere var styret i Mentor Medier, som eier Vårt Land, samlet til krisemøte, der konflikten mellom konsernsjefen og redaktøren skal ha stått på agendaen.

Samarbeid og styring

– Jeg synes det er svært overraskende og for oss som eiere er dette med på å svekke tilliten vi har til konsernstyret, sier Silje Kvamme Bjørndal som er styreleder for Vårt Land Bladmisjonen til NRK.

– Når vi leverer inn et krav om ekstraordinær generalforsamling så er det et tydelig signal om at vi ønsker mer informasjon. Når gjensvaret blir det som nå har skjedd, så er det klart dette gjør oss urolig, sier hun.

– Den utviklingen vi har sett i dag svekker tilliten betraktelig. En sånn dramatisk prosess som dette er ikke bra for leserne, forklarer hun.

Styreleder og konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier sier til NRK at dette ikke handler om Vårt Lands profil som avis.

– Jeg skal være den første til å si at dette er en trist avslutning, sier Per Magne Tveiten til NRK. Han viser til at dette handler om ulike syn på samarbeidsrelasjoner og styringsprinsipper og ikke om den redaksjonelle profilen.

– Åshild Mathisen har i sine to år som redaktør bidratt sterkt til en omstilling av Vårt Land. Hun har vært en markant avisleder som har tydeliggjort avisens profil, sier han og legger til at Alf Gjøsund i dag er konstituert i jobben.

KrF med ekstraordinært landsstyremøte

KrF leder Knut Arild Hareide har engasjert seg i saken, men tar styrets avgjørelse til etterretning.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kapasitet

– Det er styret i Vårt Land som tar beslutningen om hvem som skal være sjefredaktør, og det tar jeg til etterretning, skriver Krfs leder Knut Arild Hareide i en kommentar til NRK. Han har engasjert seg i saken.

– Jeg kjenner Åshild Mathisen som en kapasitet og er sikker på at hun kommer til å få brukt sine evner på andre områder, skriver han.

Åshild Mathisen begynte som sjefredaktør i Vårt Land i mars 2016. Tidligere har hun vært direktør for samfunnskontakt i NRK, utviklingsredaktør i Vårt Land, PR-rådgiver i Burson-Marsteller, rådgiver i KrF og politisk kommentator.

Kulturstrøm