Varsler endringer for Oscar-juryen

Filmakademiet som deler ut Oscar-prisene har fått mye kjeft for at prisutdelingen er «helhvit». Nå skal en større andel kvinnelige og svarte medlemmer få plass i akademiet.

Matthew McConaughey

Matthew McConaughey vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for to år siden. Det har bare skjedd fire ganger at en svart skuespiller har vunnet den gjeveste mannlige skuespillerprisen i filmbransjen.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Oscar-akademiet har blitt utsatt for hard kritikk fordi de nominerte til verdens gjeveste filmpris nesten alltid er hvite. Det har vakt sterke reaksjoner at ingen av de 20 nominerte til skuespiller-Oscar er svarte, og det for andre år på rad.

Will Smith, Jada Pinkett-Smith og Spike Lee er blant mange profilerte filmpersonligheter som har kritisert Oscar-akademiet, og flere har oppfordret til boikott av filmprisen. Noen har også bedt Chris Rock om å trekke seg fra jobben som konferansier.

Varsler endringer

Sidney Poitier

Sidney Poitier var den første svarte skuespilleren som vant en Oscar for beste mannlige hovedrolle i 1963.

Foto: Anonymous / Ap

Men nå skal medlemssammensetningen av Oscar-akademiet endres. I dag består det i stor grad av middelaldrende, hvite menn, men innen 2020 skal andelen kvinner og personer med minoritetsbakgrunn dobles.

Akademiets president Cheryl Boone Isaacs sier fredag kveld at de – foruten å gjøre markante endringer i medlemssammensetningen – øyeblikkelig skal sikre en større bredde i ledelsen av akademiet. En annen av endringene, er at ingen skal kunne sitte i akademiet i mer enn 10 år.

Fem priser til beste skuespiller

Emneknaggen #OscarSoWhite ble tatt i bruk i fjor da David Oyelowo ikke ble nominert til Oscar for sin rolle som Martin Luther King i «Selma».

Siden de første Oscar-statuettene ble delt ut for første gang i 1929, har svarte skuespillere blitt nominert 66 ganger, og vunnet 15 priser. Bare fem statuetter er sikret i kategoriene for beste mannlig eller kvinnelig hovedrolle.

Ifølge Buzzfeed har fem personer med latinamerikansk bakgrunn vunnet den gjeveste skuespillerprisen.

Kulturstrøm

 • Karnevalet i Rio starter fredag

  Flere millioner turister og fastboende er ventet til karnevalet i Brasil. Folkefesten varer seks dager til ende. Én av de store attraksjonene er konkurransen mellom byens sambaskoler i den berømte paraden.

  Sambadansere under fjorårets karneval i Rio.
  Foto: CARL DE SOUZA / AFP
 • Vil ikke hindre riving av Y-blokka

  Fylkesmannen vil ikke hindre riving av Y-blokka. Det er klart etter behandlingen av klagen mot Oslo kommune. Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup sier til NRK at de samtidig har mottatt varsel om det kommende søksmålet mot staten, og har ingen ytterligere kommentarer til saken.

  Y-blokka
  Foto: NRK / NRK