NRK Meny
Normal

Varsler endringer for Oscar-juryen

Filmakademiet som deler ut Oscar-prisene har fått mye kjeft for at prisutdelingen er «helhvit». Nå skal en større andel kvinnelige og svarte medlemmer få plass i akademiet.

Matthew McConaughey

Matthew McConaughey vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for to år siden. Det har bare skjedd fire ganger at en svart skuespiller har vunnet den gjeveste mannlige skuespillerprisen i filmbransjen.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Oscar-akademiet har blitt utsatt for hard kritikk fordi de nominerte til verdens gjeveste filmpris nesten alltid er hvite. Det har vakt sterke reaksjoner at ingen av de 20 nominerte til skuespiller-Oscar er svarte, og det for andre år på rad.

Will Smith, Jada Pinkett-Smith og Spike Lee er blant mange profilerte filmpersonligheter som har kritisert Oscar-akademiet, og flere har oppfordret til boikott av filmprisen. Noen har også bedt Chris Rock om å trekke seg fra jobben som konferansier.

Varsler endringer

Sidney Poitier

Sidney Poitier var den første svarte skuespilleren som vant en Oscar for beste mannlige hovedrolle i 1963.

Foto: Anonymous / Ap

Men nå skal medlemssammensetningen av Oscar-akademiet endres. I dag består det i stor grad av middelaldrende, hvite menn, men innen 2020 skal andelen kvinner og personer med minoritetsbakgrunn dobles.

Akademiets president Cheryl Boone Isaacs sier fredag kveld at de – foruten å gjøre markante endringer i medlemssammensetningen – øyeblikkelig skal sikre en større bredde i ledelsen av akademiet. En annen av endringene, er at ingen skal kunne sitte i akademiet i mer enn 10 år.

Fem priser til beste skuespiller

Emneknaggen #OscarSoWhite ble tatt i bruk i fjor da David Oyelowo ikke ble nominert til Oscar for sin rolle som Martin Luther King i «Selma».

Siden de første Oscar-statuettene ble delt ut for første gang i 1929, har svarte skuespillere blitt nominert 66 ganger, og vunnet 15 priser. Bare fem statuetter er sikret i kategoriene for beste mannlig eller kvinnelig hovedrolle.

Ifølge Buzzfeed har fem personer med latinamerikansk bakgrunn vunnet den gjeveste skuespillerprisen.

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.