Hopp til innhold

Spike Lee boikotter Oscar-utdelingen

Filmregissør og æresoscarvinner Spike Lee vil ikke delta på årets Oscar-utdeling i protest mot mangelen på svarte nominerte.

Spike Lee

FIKK NOK: Spike Lee vil ikke delta på årets Oscar-utdeling, og kritiserer fraværet av svarte skuespillere på nominasjonslista. Her er regissøren da han mottok en æres-Oscar i fjor høst.

Foto: VALERIE MACON / Afp

Filmregissør og manusforfatter Spike Lee, som står bak en rekke filmer om rasemotsetninger i USA, har fått nok av det amerikanske filmakademiets neglisjering av svarte skuespillere.

Holder seg hjemme

Nå vil han og kona holde seg hjemme fra årets utdeling i protest, skriver blant andre The Guardian, og viser til Lees egen Instagram-konto.

«Hvordan er det mulig at alle 20 nominerte skuespillere for andre år på rad er hvite?» skriver Lee i et lengre innlegg som ledsager et bilde av borgerrettsforkjemperen Martin Luther King jr. Mandag er den offisielle Martin Luther King-dagen i USA.

Lee skriver at verken han eller kona Tonya Lewis Lee vil bli å se på den røde løperen når gullstatuettene deles ut 28. februar.

Flere utelatte

Mange har reagert på fraværet av fargede fjes blant årets Oscar-nominasjoner.

Blant de mest omtalte utelatelsene er Idris Elba for «Beasts of No Nation», Will Smith for «Concussion» og Michael B. Jordan for «Creed».

Flere har også tatt til orde for at N.W.A.-filmen «Straight Outta Compton» burde vært nominert i flere kategorier.

Skuespiller Jada Pinkett-Smith tok i helga til orde for at minoriteter bør vurdere å holde seg hjemme fra årets Oscar-utdeling i protest mot nominasjonene.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.