Hopp til innhold

Utsetter minnested for 22/7

Det omstridte minnesmerket på Sørbråten ved Utøya skal bygges, men utsettes i ett år. Dette kan bety at beboere går til rettslige skritt.

Minnesmerke Utøya

Det planlagte minnesmerket på Sørbråten ved Utøya har vekket sterke føleleser.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

I kveld samlet kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og kulturminister Thorhild Widvey (H) alle de berørte partene til et møte om 22. juli-minnestedet som er planlagt på Sørbråten i Hole kommune.

Resultatet av møtet er at byggingen av minnesmerket utsettes i ett år, slik at det står klart 22. juli 2016, i stedet for 2015.

Sanner sier at de utsetter dette for at Hole kommune skal få tid til behandle saken på en verdig måte og at man ikke går i gang med graving og bygging før kommunen selv har fått ferdigbehandlet saken. Samtidig sier han at det skal jobbes med å få på plass en bra skjerming av beboerne på Sørbråten.

Jørn Øverby og Harald Stabell

Jørn Øverby (representant for den lokale velforeningen) (t.v) var skuffet etter et møte mellom de berørte partene om det omstridte 22. juli-minnestedet. Han diskuterer saken med sin advokat Harald Stabell.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Blir ikke stoppet

Beboere i området reagerer på å få minnesmerket for tett innpå seg, og frykter at de daglig vil bli minnet på terrorangrepet på Utøya. Men det kommer ikke på tale å vrake Sørbråten-alternativet, slik flere har ønsket seg.

– Valg av kunstverk og plassering av dette på Sørbråten ligger fast. Stortinget har bevilget penger til et minnested på Sørbråten i Hole, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Jørn Øverby representerer beboere ved Utstranda, og er blant dem som har engasjert seg sterkest i å stoppe det planlagte minnesmerket. Han var også med på dagens møte med partene, og sier han er veldig skuffet.

– Vi kommer aldri til å godta dette alternativet, og vil kjempe videre mot dette. Om vi ikke blir hørt, vil vi vurdere å gå til søksmål. Vi er veldig skuffet over prosessen og at menneskelige hensyn ikke er tatt, sier han til NRK.

Kommunalminister Jan Tore Sanner sier minnesmerket på Sørbråten ved Utøya utsettes ett år. Han sier det ikke skal flyttes.

Video: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner forklarer hvorfor de utsetter byggingen av minnesmerket på Sørbråten.

– Noen vil bli skuffet

Sanner håper saken vil løse seg uten mye mer bråk nå som det blir brukt mer tid i saken.

– Vi må også huske på at denne saken har flere ulike synspunkter, og uansett utfall vil noen bli skuffet, sier han.

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ønsket regjeringen flere minnesteder som skal hedre de avdøde og berørte. Sørbråten, en liten odde nord for Utøya, ble valgt som minnested for Utøyamassakren.

For at minnesmerket skal realiseres må en reguleringsplan for området godkjennes av kommunepolitikerne. En rundspørring som NRK har gjort blant kommunestyrerepresentantene i Hole, forteller at det ikke er flertall for en slik reguleringsplan.

Partene har også tidligere møtt statsrådene og luftet sin misnøye.

Les også: Kutt i naturen ved Utøya blir 22. juli-minnested

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters