NRK Meny
Normal

U2 beskyldes for plagiat

Har U2 stjålet ideen til coveret på sin nye plate fra andre musikere?

U2

Har U2 sluppet opp for ideer?

Foto: Peter Morrison / AP

U2: «No Line On The Horizon»

Slik ser U2s nye album «No Line On The Horizon» ut.

Foto: Albumcover
Taylor Deupree + Richard Chartier: «Specification. Fifteen»

Taylor Deupree og Richard Chartier ga ut albumet «Specification. Fifteen» i 2006.

Foto: Albumcover

Les også:

U2 med sitt beste album til nå?

Hør den nye singelen «Get On Your Boots»!

U2 er kanskje det største rockebandet i verden, men nå kan det se ut som om de sliter med å finne nye ideer etter at en amerikansk musiker har beskyldt dem for å ha kopiert hans albumcover.

Samme bilde

Taylor Deupree, som eier plateselskapet 12k , hevder at coveret på U2s nye album «No Line On The Horizon» prydes av det samme bildet som er på hans plate «Specification. Fifteen» fra 2006, et samarbeid med Richard Chartier.

Begge covere prydes av et fotografi av den japanske kunstneren Hiroshi Sugimoto, men Deupree mener U2 skulle ha gjort grundigere forarbeid før de valgte bildet.

- Nesten en nøyaktig kopi

I et innlegg på 12k-bloggen med tittelen «U2 albumcover, har jeg sett dette før?» , skriver Deupree:

- U2s kommende album «No Line On The Horizon» er nesten en nøyaktig kopi av min og Richard Chartiers «Specification. Fifteen» som kom ut for noen år siden.

- For lite

Deupree vil likevel ikke gå rettens vei mot den irske gruppa fordi han er sikker på at han vil tape saken.

– Dette lille oppstyret er mer et spørsmål om et prosjekt som var for lite, intimt og eksperimentelt (og en engangssjanse for en liten artist), satt opp mot en massiv popkulturmaskin. Når alt kommer til alt vet vi hvem som vinner, skriver han.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.