Hopp til innhold

Jay-Z og U2 med sang for Haiti

Ofrene etter jordskjelvet i Haiti får støtte verden over. Nå slår noen av verdens største artister seg sammen til inntekt for ofrene.

Bono i U2 og Jay-Z

U2 og Jay-Z opptrådte foran Berlinmuren i forbindelse med MTV Europe Music Awards i november i fjor.

Foto: Scanpix/Reuters

The Edge med favorittgitaren

BEKREFTER HAITI-SANG: The Edge, gitaristen i U2.

Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
Wyclef Jean

DRO TIL HAITI: Sangeren Wyclef Jean deltok i hjelpearbeidet i hjemlandet.

Foto: Lynne Sladky / Scanpix/AP

U2 og Jay-Z har spilt inn en ny sang til inntekt for jordskjelvofrene i Haiti. Sangen skal ha blitt skrevet og spilt inn i løpet av siste uke. Haiti ble rammet av jordskjelv tirsdag 12. januar.

Ifølge U2s gitarist The Edge ble Bono oppringt av produsenten Swiss Beatz som fortalte at han og Jay-Z ønsket å gjøre noe for Haiti, skriver BBC .

– Bono foreslo en setning på telefon, og deretter skrev, fullførte og spilte vi inn en sang som vi sendte tilbake til dem, fortalte The Edge, i et radiointervju på 2FM.

MTV med TV-aksjon

På fredag arrangerer MTV en større TV-aksjon for Haiti i Los Angeles, New York og London. Det er allerede klart at U2 og Jay-Z skal opptre sammen med Rihanna på scenen i London, men det er fortsatt ikke kjent om de kommer til å fremføre den nyskrevne sangen.

Også Coldplay skal opptre i London under Hope for Haiti som organiseres av George Clooney og MTV. Justin Timberlake, Alicia Keys, Steve Wonder og Taylor Swift er blant artistene som stiller i Los Angeles, melder britiske MTV . Konserten blir vist den påfølgende lørdagen på SVT1.

Haitieren Wyclef Jean skal lede showet i New York hvor blant andre Bruce Springsteen, Shakira og Sting opptrer. Jean reiste straks til hjemladet for å delta i hjelpearbeidet etter at nyheten om jordskjelvet ble kjent.

Konsert i operaen

Også i Norge arrangerer norske artister konserten til inntekt for jordskjelvsofrene. Lars lillo-Stenberg, Ole Paus, Ingrid Olava, Valkyrien Allstars og Superfamily er blant artistene som inntar scenen på Den norske opera førstkommende søndag. Dugnad for Haiti vil også bli vist direkte NRK1 kl. 21.15.

Lager støttekonsert foir Haiti i operaen

DELTAR PÅ «DUGNAD FOR HAITI»: Bandmedlemmer fra Superfamily og Valkyrien Allstars, Lars Lillo-Stenberg og initiativtaker Alexander Eik.

Foto: Kristian Bålsrød / NRK

I Danmark har danske musikere skrevet låten Skrøbeligt Fundament hvis inntekter går uavkorter til fire nødhjelpsorganisasjoner. Sangen som spilles inn i disse dager, skal framføres på Danmark Radios årlige TV-innsamling neste lørdag.

Dansk TV 2 har allerede avholdt en auksjon til inntekt for ofrene. Denne skapte sterke reaksjoner i Danmark da auksjonshuset Laurtiz som kanalen samarbeidet med, nektet å selge en akvarell som tegneren Kurt Westergaard hadde laget til auksjonen. Westergaard står bak den mest kjente av de omstridte Muhammed-karikaturene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.