NRK Meny
Normal

Turister risikerer livet for «Broen»-selfies

Den svensk-danske dramaserien «Broen» har gjort Øresundbroen så populær at bilister stopper langs veien for å ta bilder.

Broen

POPULÆR: Den suksessrike dramaserien «Broen», med Sofia Helin i rollen som Saga Norén, har gjort Øresundbroen så populær at turister risikerer livet for å ta bilder på den.

Foto: Baldur Bragason / Filmlance Int. / Nimbus Film

– I starten sendte vi politiet, men bilistene forsvant før politiet ankom. Nå griper vi inn først når de gjør noe skikkelig dumt, som for eksempel å legge seg ut i veien for å ta en selfie. Det har vi opplevd to ganger, sier Jopas Wulff til danske Politiken.

Han er leder for trafikkstyring på Øresundbroen som går mellom Malmö i Sverige og København i Danmark.

På grunn av suksessen til dramaserien «Broen» har motorveien blitt en av Danmarks mest populære turistattraksjoner. Noe som til tider har skapt problemer. Et stort antall bilister stopper nemlig opp i veiskulderen midt på broen for å ta bilder. Noen legger seg som nevnt også midt i veibanen.

– Det er først og fremst snakk om turister i sommermånedene. Da opplever vi at folk kjører inn til siden to-tre ganger om dagen. Resten av året er det rundt en gang om dagen, sier Wulff.

På topp ti

Øresund bru

MOTORVEI: Til tross for at den med jevne mellomrom dukker opp i tv-serien «Broen», er Øresundbroen fortsatt en høyt trafikkert motorvei. Det virker det som noen turister glemmer.

Foto: NRK

Reiseguiden Tripadvisor har tildelt broen «Travellers' Choice Award 2015» og satt den på lista over Danmarks ti beste attraksjoner.

Det merker dansk turistnæring. Kommunikasjonssjef i Wonderful Copenhagen, Emil Spangenberg, forteller om stor interesse for Øresundbroen.

– Vi opplever en stor interesse blant turistene. Definisjonen av Øresundbroen som en turistattraksjon kan man selvfølgelig diskutere, men vi vil jo ikke bestemme hva folk vil se. Det er jo det beste med å være turist i dag, sier Spangenberg.

Tv-serier skaper interesse

Spangenberg er overbevist om at populære tv-serier skaper interesse hos turistene.

– Generelt har tv-serier som «Broen», «Borgen» og «Forbrytelsen» en effekt på turistene. Seriene blir en døråpner til mange nye markeder, fordi de skaper interesse for København og Danmark.

Det er likevel vanskelig å vite om turistene som besøker den danske hovedstaden, kun gjør det på grunn av tv-serier.

– Om turistene følger i Sarah Lund eller Saga Noréns fotspor rundt i byen, eller om de har blitt oppmerksomme på København som turistdestinasjon på en annen måte, vet vi ikke, sier han.

Handlingen i den første sesongen av «Broen» tar for seg et lik som blir funnet midt på Øresundbroen og følger den svenske etterforskeren Saga Norén og den danske etterforskeren Martin Rohde i deres jakt etter morderen.

Serien er nå inne i sin tredje sesong og vises på NRK 1 mandager klokka 21.30.

Flere kulturnyheter