Truer med å gå til sak mot twitrere

Tone Damli Aaberges advokater utelukker ikke at de vil gå til sak mot personer som har delt Christian Burmeisters blogg på sosiale medier.

Tone Damli Aaberge

Tone Damli Aaberges advokater vurderer å gå til sak mot de mange som har delt Christian Burmeisters blogg på sosiale medier.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I Oslo byfogdembete ble det i går slått fast at bloggeren Christian Burmeister må slette blogginnleggene som omhandlet Tone Damli Aaberge og Aksel Hennie.

I forrige uke la han ut en detaljert beskrivelse på sin blogg med påstander om hvorfor det ble slutt mellom paret. Innlegget ble fjernet, men bloggeren la det ut på nytt med enkelte navn sensurert.

Nå varsler Damli Aaberges advokater at de vurderer å også gå til sak mot alle de som har delt blogginnlegget på Twitter og Facebook, skriver Dagens Næringsliv.

– Medvirkningsansvar

Jon Wessel-Aas

Tone Damli Aaberge har engasjert medieadvokat Jon Wessel-Aas, som nå ikke utelukker å rettsforfølge enkeltpersoner om har delt bloggen til Burmeister.

Foto: Nina Didriksen

Damli Aaberge har blant annet engasjert medierettsadvokat Jon Wessel-Aas, som har skrevet boken «Jus og sosiale medier». Han sier at de ikke utelukker å rettsforfølge enkeltpersoner om har delt bloggen.

– Å gjenta informasjonen på egen blogg eller sosiale medier kan føre til medvirkningsansvar til slike krenkelser, ettersom man har et selvstendig publiseringsansvar, sier han til DN.

Heller ikke advokat Vidar Strømme utelukker at slik deling kan være straffbart.

– De som har viderebrakt eller lenket til denne bloggen om Tone Damli Aaberge kan i prinsippet bli ansvarlige – dersom det som står der er noe som for eksempel ærekrenkende eller som krenker privatlivets fred, sier Strømme til avisen, og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Ingen jurister som DN har vært i kontakt med kjenner til at en slik sak tidligere har vært prøvd for norsk rettsvesen.

Har krav på vern

178.000 personer skal ha besøkt bloggen onsdag i forrige uke da Burmeister skrev det omtalte innlegget.

Retten slo mandag fast at Burmeister må ta bort innlegget fra sin blogg, i tillegg å fjerne alle lenker til innholdet han har publisert på andre nettsteder. Han må i tillegg betale sakskostnader på drøyt 14.000 kroner.

Ifølge kjennelsen er Hennie, Aaberge og Lene Nystrøm offentlige personer, men Oslo byfogdembete slår samtidig fast at også de har krav på vern av intime og personlige detaljer:

Kulturstrøm

  • Åpner Hamsuns dikterstue for besøk

    I august gjenåpnes dørene til Hamsuns dikterstue, som har vært utilgjengelig for publikum siden 1986. To av omvisningene er i regi av Ibsen/Hamsun-dagene 7.–10. august, og den første er 4. august på Knut Hamsuns fødselsdag.

  • Hijab-satire vant i Grimstad

    Den gjeve publikumsprisen under Kortfilmfestivalen i Grimstad gikk til Kaveh Teharini og filmen hans, «The Manchador». – Jeg ville snu problemstillingen på hodet. I Iran er kvinner nødt til å dekke seg til for å skjerme menn. Filmen forsøker å plassere ansvaret der hvor det egentlig hører hjemme, har filmskaperen uttalt om ideen til kortfilmen til D2. Det er første år at Kortfilmfestivalen inkluderer en publikumspris. Prisen stemmes fram av festivalpublikum, melder arrangørene (NTB).

  • Norsk stol kan få britisk pris

    Den norske stolen «Krysset» ble designet av Fredrik Kayser i 1955. Møbelfabrikken Eikund i Eigersund kommune gjenopptok produksjonen i 2017, og lanserte den nylig i Storbritannia. Nå en stolen nominert til designprisen «Mixology Awards».