Hopp til innhold

Eurovision ble tre ganger så dyrt som planlagt

Årets Eurovision-finale skulle egentlig å ha kostet 34,6 millioner, men endte opp med å koste 112 millioner.

Conchita Wurst

Conchita Wurst fra Østerrike vant årets Eurovision-finale i København. Arrangørene avslørte i dag at sangkonkurransen ble 77 millioner kroner dyrere enn først antatt.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Selskapet med ansvar for arrangementet, Wonderful Copenhagen, rapporterte i dag om budsjettoverskridelsen. Eurovision ble 77 millioner danske kroner dyrere enn antatt.

Grunnen til de økte kostnadene er at renoveringen av B & W-hallene, hvor sangkonkurransen ble avholdt, ble langt dyrere enn arrangørene trodde på forhånd.

– Over 90 prosent av de ekstra kostnadene gikk til ombygging av B & W-hallene. Det ble mye dyrere enn noen hadde fantasi til å forestille seg, sier administrerende direktør i Wonderful Copenhagen, Lars Bernhard Jørgensen, til den danske avisen Politiken.

Prosjektansvarlig mistet jobben

Arrangørene hadde budsjettert med at renoveringen skulle koste 18 millioner danske kroner, men det endte opp med å koste i underkant av 90 millioner. Prosjektansvarlig for renoveringen, Martin Bender, mistet jobben som følge av budsjettsmellen.

Sendingen av sangkonkurransen ble finansiert av rikskringkasteren i Danmark, Dansk Radio. København kommune, turismeselskapet Wonderful Copenhagen og Region Hovedstaden sto bak renoveringen av B & W-hallene.

Underskuddet ble totalt 58 millioner kroner. Wonderful Copenhagen og København Kommune skal nå drøfte hvordan de skal betale ekstraregningen.

John Ola Sand

John Ola Sand mener arrangementet bør kunne avholdes uten feilbudsjettering.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Går fint an å arrangere uten å gå på en smell

Sjefen for Eurovision, Jon Ola Sand, forteller at det er København Kommune og selskapet Wonderful Copenhagen som står til ansvar for feilbudsjetteringen.

– Vi har jo sett de siste årene at det fint går an å arrangere konkurransen uten å gå på en smell. Oslo klarte det i 2010, og også Sverige og Tyskland har klart å avholde gode arrangementer innenfor et nøktern budsjett. Dansk Radio klarte å holde seg innenfor budsjettet, men i dette tilfellet var det nok budsjetteringsprosessen hos kommunen som ikke var helt riktig i forhold til utfordringene ved lokalene.

Finalen i København ble vunnet av Conchita Wurst fra Østerrike. Norges representant i finalen, Carl Espen Thorbjørnsen, kom på åttende plass.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.