NRK Meny
Normal

Eurovision ble tre ganger så dyrt som planlagt

Årets Eurovision-finale skulle egentlig å ha kostet 34,6 millioner, men endte opp med å koste 112 millioner.

Conchita Wurst

Conchita Wurst fra Østerrike vant årets Eurovision-finale i København. Arrangørene avslørte i dag at sangkonkurransen ble 77 millioner kroner dyrere enn først antatt.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Selskapet med ansvar for arrangementet, Wonderful Copenhagen, rapporterte i dag om budsjettoverskridelsen. Eurovision ble 77 millioner danske kroner dyrere enn antatt.

Grunnen til de økte kostnadene er at renoveringen av B & W-hallene, hvor sangkonkurransen ble avholdt, ble langt dyrere enn arrangørene trodde på forhånd.

– Over 90 prosent av de ekstra kostnadene gikk til ombygging av B & W-hallene. Det ble mye dyrere enn noen hadde fantasi til å forestille seg, sier administrerende direktør i Wonderful Copenhagen, Lars Bernhard Jørgensen, til den danske avisen Politiken.

Prosjektansvarlig mistet jobben

Arrangørene hadde budsjettert med at renoveringen skulle koste 18 millioner danske kroner, men det endte opp med å koste i underkant av 90 millioner. Prosjektansvarlig for renoveringen, Martin Bender, mistet jobben som følge av budsjettsmellen.

Sendingen av sangkonkurransen ble finansiert av rikskringkasteren i Danmark, Dansk Radio. København kommune, turismeselskapet Wonderful Copenhagen og Region Hovedstaden sto bak renoveringen av B & W-hallene.

Underskuddet ble totalt 58 millioner kroner. Wonderful Copenhagen og København Kommune skal nå drøfte hvordan de skal betale ekstraregningen.

John Ola Sand

John Ola Sand mener arrangementet bør kunne avholdes uten feilbudsjettering.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Går fint an å arrangere uten å gå på en smell

Sjefen for Eurovision, Jon Ola Sand, forteller at det er København Kommune og selskapet Wonderful Copenhagen som står til ansvar for feilbudsjetteringen.

– Vi har jo sett de siste årene at det fint går an å arrangere konkurransen uten å gå på en smell. Oslo klarte det i 2010, og også Sverige og Tyskland har klart å avholde gode arrangementer innenfor et nøktern budsjett. Dansk Radio klarte å holde seg innenfor budsjettet, men i dette tilfellet var det nok budsjetteringsprosessen hos kommunen som ikke var helt riktig i forhold til utfordringene ved lokalene.

Finalen i København ble vunnet av Conchita Wurst fra Østerrike. Norges representant i finalen, Carl Espen Thorbjørnsen, kom på åttende plass.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK