Hopp til innhold

Eurovision ble tre ganger så dyrt som planlagt

Årets Eurovision-finale skulle egentlig å ha kostet 34,6 millioner, men endte opp med å koste 112 millioner.

Conchita Wurst

Conchita Wurst fra Østerrike vant årets Eurovision-finale i København. Arrangørene avslørte i dag at sangkonkurransen ble 77 millioner kroner dyrere enn først antatt.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Selskapet med ansvar for arrangementet, Wonderful Copenhagen, rapporterte i dag om budsjettoverskridelsen. Eurovision ble 77 millioner danske kroner dyrere enn antatt.

Grunnen til de økte kostnadene er at renoveringen av B & W-hallene, hvor sangkonkurransen ble avholdt, ble langt dyrere enn arrangørene trodde på forhånd.

– Over 90 prosent av de ekstra kostnadene gikk til ombygging av B & W-hallene. Det ble mye dyrere enn noen hadde fantasi til å forestille seg, sier administrerende direktør i Wonderful Copenhagen, Lars Bernhard Jørgensen, til den danske avisen Politiken.

Prosjektansvarlig mistet jobben

Arrangørene hadde budsjettert med at renoveringen skulle koste 18 millioner danske kroner, men det endte opp med å koste i underkant av 90 millioner. Prosjektansvarlig for renoveringen, Martin Bender, mistet jobben som følge av budsjettsmellen.

Sendingen av sangkonkurransen ble finansiert av rikskringkasteren i Danmark, Dansk Radio. København kommune, turismeselskapet Wonderful Copenhagen og Region Hovedstaden sto bak renoveringen av B & W-hallene.

Underskuddet ble totalt 58 millioner kroner. Wonderful Copenhagen og København Kommune skal nå drøfte hvordan de skal betale ekstraregningen.

John Ola Sand

John Ola Sand mener arrangementet bør kunne avholdes uten feilbudsjettering.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Går fint an å arrangere uten å gå på en smell

Sjefen for Eurovision, Jon Ola Sand, forteller at det er København Kommune og selskapet Wonderful Copenhagen som står til ansvar for feilbudsjetteringen.

– Vi har jo sett de siste årene at det fint går an å arrangere konkurransen uten å gå på en smell. Oslo klarte det i 2010, og også Sverige og Tyskland har klart å avholde gode arrangementer innenfor et nøktern budsjett. Dansk Radio klarte å holde seg innenfor budsjettet, men i dette tilfellet var det nok budsjetteringsprosessen hos kommunen som ikke var helt riktig i forhold til utfordringene ved lokalene.

Finalen i København ble vunnet av Conchita Wurst fra Østerrike. Norges representant i finalen, Carl Espen Thorbjørnsen, kom på åttende plass.

Kulturstrøm

 • HBO bekrefter en tredje sesong av «House of the Dragon»

  «Game of Thrones»-spinoffserien «House of the Dragon» får en tredje sesong, bekrefter HBO.

  Med sesong 2 like om hjørnet slipper altså HBO nyheten om at de har fornyet for ytterligere en sesong av den kritikerroste fantasy-serien.

  – Vi kunne ikke vært mer henrykt for å fortsette historien om House Targaryen og for å se denne crewet skinne på nytt i en sesong tre, sier Francesca Orsi, leder for dramaserier og film ved HBO.

  Pressemeldingen sier ingenting om når innspillingen av tredje sesong starter eller når fansen kan forvente å få se det ferdige resultatet, som naturlig nok trolig blir en god stund til.

  (NTB)