Hopp til innhold

Mot enighet mellom EBU og platebransjen

En konflikt mellom platebransjen og den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU) er løst. Det tror NRKs prosjektleder for Melodi Grand Prix, Stian Malme.

Margareth Berger og Karin Park

Deltakelsen fra profilerte låtskrivere som Josefin Winther og Karin Park (bildet) har trukket rekordmange påmeldte til nest års MGP. Konflikten har ikke svekket interessen.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Stian Malme

NRKs prosjektleder for Melodi Grand Prix, Stian Malme.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Tidligere i år gikk en samlet norsk platebransje ut og truet med boikott av neste års MGP, etter at den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU) i fjor endret reglene rundt utgivelse av de europeiske vinnerlåtene.

Plateselskapene fryktet å miste en stor del av inntektene knyttet til strømming og singelsalg gjennom den nye kontrakten.

– Konflikten løst

– Nå er det kommet nye regler fra EBU som løser problemet, mener NRKs prosjektleder for MGP, Stian Malme.

– I det nye regelverket gir ingen fra seg rettigheter til låtene, noe som var plateselskapenes største frykt, og ga grunnlag for kritikk, sier Malme.

Lisensgiverne er forpliktet til å gjøre låtene tilgjengelige på alle digitale plattformer. De som ikke er i stand til dette, får tilbud om en distribusjonsavtale gjennom Universal Music Danmark.

Vivi Stenberg

Musikkansvarlig Vivi Stenberg i Melodi Grand Prix er godt fornøyd med å ha fått inn så mange låter før neste års konkurranse.

Foto: Tom Øverlie / NRK

– Jeg tror dette er en løsning alle vil være fornøyd med, sier Malme. Men han har ennå ikke fått noe svar fra platebransjen.

Truet med boikott

I sommer ble det spekulert i om konflikten ville svekke påmeldingen til neste års konkurranse, og føre til færre påmeldinger enn normalt. Dette er gjort grundig til skamme.

Redaksjonen har fått inn rundt 800 bidrag. Sammenliknet med fjorårets 600 låter er dette en økning på rundt 30 prosent.

Konflikten har ikke lagt noen demper på planleggingen av neste års MGP.

– Vi har hatt en dialog der alle har fått lagt frem sine synspunkter. Partene har vist forståelse for utfordringen på begge sider, og dette er en løsning som alle kan være fornøyd med. Vi har opplevd EBU som løsningsorienterte, sier Malme.