Hevder Eurovision kostet nesten 100 millioner

Regningen for Eurovision i København ser ut til å bli 70 millioner kroner dyrere enn planlagt, melder dansk avis. – Det har gått betraktelig over budsjett, sier produksjonsselskapet.

Conchita Wurst

VINNEREN: Conchita Wurst vant konkurransen og har med sitt uvanlige skjegg blitt selve symbolet på ESC i København.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det har i lengre tid vært kjent at Eurovision Song Contest i København, som ble arrangert i mai i år, gikk mot budsjettoverskridelser.

Den danske gratisavisen Metroxpress, som er i besittelse av et midlertidig budsjett, hevder danskene må ut med hele 96,7 millioner for festen.

Det er langt mer enn tidligere antatt.

Avisen har ved hjelp av eksperter i revisjon og økonomi kommet frem til at ESC har kostet over 70 millioner kroner mer enn planlagt.

Det er de danske skattebetalerne som ender opp med regningen.

– Det er korrekt at etablering og drift av B&W-arenaen er gått betraktelig over budsjett, men det er mange regninger mellom arrangørene som skal foretas før det endelige budsjettet er på plass. Det er konstruktiv dialog mellom partene, skriver pressesjef for Host City, Emil Spangeberg, i en mail til Metroxpress.

Eksperter: – Ikke profesjonelt

Ekspertene går i strupen på det de mener er uprofesjonelle regnskaper fra arrangøren Host City København.

– Hvem har laget disse budsjettene og har de i det hele tatt kompetanse til det? Det virker som de aldri har hatt erfaring med en slikt show, sier revisor Thorbjørn Helmo Madsen.

– Det er rett og slett for stor forskjell på budsjett og det faktiske tallet. Det er ikke profesjonelt. Det er et meget primitivt budsjett som ser ut til å inneholde for mange gjetninger og begrunnede antagelser sier økonom Lise Lyck.

Kulturstrøm

 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix
 • Blir seks sesonger av «The Crown»

  Egentlig skulle «The Crown» rundes av etter fem sesonger – men da de begynte å diskutere handlingen, innså serieskaperne og Netflix at det trengtes en sjette runde. Sesongene fem og seks tar ifølge bransjebladet historien inn i 2000-tallet, med Imelda Staunton som dronning Elizabeth og Lesley Manville som prinsesse Margaret (NTB.

  Imelda Staunton og Dronning Elizabeth II
  Foto: Scanpix/Ap