Hopp til innhold

Hevder Eurovision kostet nesten 100 millioner

Regningen for Eurovision i København ser ut til å bli 70 millioner kroner dyrere enn planlagt, melder dansk avis. – Det har gått betraktelig over budsjett, sier produksjonsselskapet.

Conchita Wurst

VINNEREN: Conchita Wurst vant konkurransen og har med sitt uvanlige skjegg blitt selve symbolet på ESC i København.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det har i lengre tid vært kjent at Eurovision Song Contest i København, som ble arrangert i mai i år, gikk mot budsjettoverskridelser.

Den danske gratisavisen Metroxpress, som er i besittelse av et midlertidig budsjett, hevder danskene må ut med hele 96,7 millioner for festen.

Det er langt mer enn tidligere antatt.

Avisen har ved hjelp av eksperter i revisjon og økonomi kommet frem til at ESC har kostet over 70 millioner kroner mer enn planlagt.

Det er de danske skattebetalerne som ender opp med regningen.

– Det er korrekt at etablering og drift av B&W-arenaen er gått betraktelig over budsjett, men det er mange regninger mellom arrangørene som skal foretas før det endelige budsjettet er på plass. Det er konstruktiv dialog mellom partene, skriver pressesjef for Host City, Emil Spangeberg, i en mail til Metroxpress.

Eksperter: – Ikke profesjonelt

Ekspertene går i strupen på det de mener er uprofesjonelle regnskaper fra arrangøren Host City København.

– Hvem har laget disse budsjettene og har de i det hele tatt kompetanse til det? Det virker som de aldri har hatt erfaring med en slikt show, sier revisor Thorbjørn Helmo Madsen.

– Det er rett og slett for stor forskjell på budsjett og det faktiske tallet. Det er ikke profesjonelt. Det er et meget primitivt budsjett som ser ut til å inneholde for mange gjetninger og begrunnede antagelser sier økonom Lise Lyck.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.