Hopp til innhold

Til topps i over 20 land

Iron Maiden selger flere plater enn på lenge og har ingen planer om å legge opp med det første.

Iron Maiden i Trondheim

Iron Maiden var innom Norge med sin «best of»-turné i 2008. Snart planlegger de å legge ut på en slik turné igjen.

Foto: Jørn Gjersøe, NRK

Iron Maiden: «The final frontier»

Iron Maidens siste album «The final frontier»..

Foto: Albumomslag
Iron Maiden-vokalist er en av programlederne på BBC 6 Music

Bruce Dickinson er ikke klar for å gi seg med turné-livet.

Foto: Max nash / Scanpix/AFP
Iron Maiden i Trondheim

Dickinson på scenen i Trondheim i 2008.

Foto: Jørn Gjersøe, NRK

Etter at Iron Maiden ga ut sitt 15. studioalbum - «The final frontier», er det blitt spekulert i om dette er slutten for gruppa. Bandets låtskriver og bassist Steve Harris skal ved flere anledninger ha sagt at de hadde et mål om å gi ut 15 album før de ga seg.

Topper i over 20 land

Men den nye plata er blitt svært godt mottatt og selger bedre enn bandet har gjort på lenge. Faktisk ligger plata nå på toppen av salgslistene både i Norge og hele 20 andre land.

Iron Maidens «The final frontier» topper nå listene i både Norge, Saudi-Arabia, Østerrike, Brasil, Bulgaria, Canada, Chile, Kroatia, Tsjekkia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Finland, Japan Mexico, New Zealand, Portugal, Spania, Sverige, Sveits og Storbritannia, heter det i en pressemelding.

- Vi har hatt en stadig økende suksess de siste årene, som sakte har bygget seg opp. Men i år ser det ut til at vi har klart å få alles oppmerksomhet, sier vokalist Bruce Dickinson i et intervju med den britiske avisa The Sun.

- På utsiden kan det kanskje se ut som et fenomen som plutselig har oppstått, men det har boblet under overflaten i ganske mange år nå. Vi ser ut til å ha kommet til toppen i år.

Igjen ut på veien

Etter deres forrige album, «A matter of life and death» fra 2006 har de både turnért med en konsert der de spilte dette albumet fra a til å, i tillegg til en «best of»-turné.

Etter at de er ferdige med den nåværende turnéen, vil de igjen legge ut på veien og nok en gang spille sine beste låter.

- Ved starten av hver turné tenker vi at dette vil være den siste. Men på slutten blir vi skuffa og tenker «er dette alt?» Så vi vil fortsette så lenge vi har det gøy, sier Dickinson.

- Vi vil turnére med dette albumet, og etter det burde vi igjen ha en turné der vi oppsummerer alt sammen – der helt skamløst turnérer med alle våre største hits, sier han videre.

Iron Maiden, som har vært i Norge en rekke ganger, hadde en «best of»-turné - «Somewhere Back in Time World Tour», som var innom Norge i 2008.

I år besøkte bandet Bergen og Koengen med sitt siste album.

Nå kan det altså virke som de kommer på besøk igjen, om ikke så lenge.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters