Hopp til innhold

Til topps for først gang i Norge

For aller første gang er Iron Maiden på toppen av albumlista i Norge.

Bruce Dickinson, Iron Maiden

Bruce Dickinson og Iron Maiden er blitt svært populære i Norge. Nå selger de også flere plater enn noen sinne her i landet.

Foto: PUNIT PARANJPE / REUTERS

Iron Maiden: «The final frontier»

FØRSTEPLASS: «The final frontier».

Foto: Albumomslag
Asbjørn Slettemark

Asbjørn Slettemark - programleder i Pyro og Lydveret og Iron Maiden-fan tror bandet har mer å by på i fremtiden.

Etter én ukes salg av albumet «The Final Frontier» har Iron Maiden dyttet Hellbillies’ «Leite etter lykka» ned fra toppen av lista over de mest solgte albumene i Norge, melder Farojournalen.

Jevn stigning

Da de ga ut sitt forrige album, «A matter of life and death» i 2006 klarte de «bare» å nå andreplassen, mens albumet før det - «Dance of death» kom til en tredjeplass i 2003 og «Brave new world» klarte fjerdeplass i 2000.

Det har altså vært en jevn stigning i interessen for bandet og salget av albumene deres. Det har det også hva gjelder konsertvirksomhet her i landet. Siden 2000 har bandet spilt i Norge hele ti ganger.

Siste gang på Koengen i Bergen i forrige uke.

- Trofaste fans

Tidligere redaktør i Farojournalen, nå programleder i NRKs Pyro og Lydverket og svoren Iron Maiden-fan Asbjørn Slettemark mener Maiden-fansen er veldig trofaste.

- Det betyr nok mye at Maiden-fansen er trofaste og fortsetter å kjøpe plater selv om platesalget synker for hver dag som går, sier Slettemark.

- Samtidig har Iron Maiden en evne til å skaffe seg nye generasjoner fans som har kommet til siden forrige album. I tillegg slippes albumet bra timet etter en solid konsert i Bergen, samt at «The Final Frontier» faktisk er veldig god.

- Har mer å by på

Bruce Dickinson og resten av Iron Maiden er aldrende rockere, men Slettemark tror de har mer å by på også i framtiden.

- Jeg tror Maiden har flere album og flere turnéer i seg. Jeg har sett dem live mange ganger det seneste tiåret, og de virker mer spillesugne og selvsikre nå enn noensinne.

De siste årene har bandet variert mellom å turnere med nytt og gammelt stoff – noe som kan ha slått heldig ut.

- Gamblingen med å spille mye nytt har slått heldig ut, og Iron maiden kommer garantert til å toppe både albumlisten og stå på de største norske scenene igjen, mener Slettemark.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober