Hun blir Russlands bidrag til Eurovision

Den russiske artisten Julia Samoilova har opptrådt på den annekterte Krim-halvøyen, noe som er brudd på ukrainsk lov.

Det har vært stor spenning rundt Russlands deltakelse i Eurovision, da musikkonkurransen i år avholdes i Kiev. Søndag annonserte statskanalen i Russland Channel One, at Samoilova skal representere landet med låten "Flame is burning".

I Russland er det ingen folkeavstemning, men artisten blir valgt av TV-kanalen. Leder for den russiske MGP-delegasjonen, Juri Aksiuta, sier til den offisielle nettsiden til Eurovision, at hun er valgt fordi hun er ulik noen annen artist, en sjarmerende ung kvinne og en erfaren deltaker.

Svarteliste

I februar sa visestatsministeren i Ukraina, Ivanna Klympush-Tsintsadze, at de har en svarteliste over artister som ikke får komme inn i landet. Ifølge AFP er det 140 artister på denne listen.

– Her i Ukraina har vi en liste med artister som er utestengt fra Ukraina på grunn av deres handlinger eller på grunn av deres utsagn, sa visestatsministeren.

Les også: Ukraina har Eurovision-svarteliste

Vanskelig å nekte adgang

Leder i MGP-klubben, Morten Thomassen, sier til NRK at han tror det blir vanskelig for Ukraina å skulle stoppe artister fra å delta i MGP. Han sier det at en artist har sagt noe de ikke liker, ikke er god nok grunn til å nekte dem adgang.

Morten Thomassen

Leder i MGP-klubben, Morten Thomassen.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Arrangørlandet skal ikke ha noe å gjøre med hvilken artist den enkelte deltaker melder. Jeg tror det skal bli veldig vanskelig å stoppe vedkommende.

Les også: Disse deltar i ESC 2017

Bråk uansett

Russland har vært klar over at uansett hva de gjør blir det bråk, sier Thomassen. Samoilova ble funksjonshemmet som barn, og sitter i rullestol.

Thomassen sier til NRK at han tror Russland har vært bevisst når de sender en person det er veldig vanskelig å bue på.

– Mange reagerer på at de har valgt å sende en person med et handikap. Hvis publikum skulle finne på å bue på henne, kan det bli veldig stygt.

– Hvordan tror du stemningen vil bli i hallen i Kiev når Russland går på scenen?

– Jeg vet at det er veldig mange billetter som er solgt til ukrainere, og det kan bli ganske ubehagelig. Jeg håper hun har "guts" til å gjøre det, selv om det kan bli ubehagelig.

Vil bli vanskelig

Doktorstipendiat og forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll, sier det sannsynligvis vil skade ryktet til Ukraina om Julia blir nektet innreise.

Tor Bukkvoll

Doktorstipendiat og forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll.

– Det ukrainske myndigheter ikke liker, er at hun har brutt ukrainsk lov. Hun har reist til Krim uten å dra via de tre punktene på grensen mellom Ukraina og Krim.

Dette området er regnet som det lovlige krysningspunktet, og Julia har derfor brutt loven. Bukkvoll sier det ikke er et problem juridisk sett å hindre en deltaker adgang.

– Det å nekte en person som er en flink sanger, og som har et handikap- noe som vil skape ekstra mye sympati, gjør at det er mer på det politiske ukrainske myndigheter vil ha et problem.

14/03: Saken er oppdatert med informasjon om utvelgelsesprosess og kommentar fra den russiske delegasjonslederen.

Kulturstrøm

 • Spice Girls-skjorter for 4 kr timen

  T-skjortene som popgruppa Spice Girls brukar i ein ny likestillingskampanje blir laga i Bangladesh av arbeidarar som får betalt 4 kr timen, avslører The Guardian. Gruppa seier dei er sjokkerte og forferda over avsløringane.

  Spice Girls
  Foto: Comic Relief
 • Spelar Thatcher i Netflix-serie

  «X-files»-skodespelaren Gillian Anderson skal spele Margaret Thatcher i Netflix-serien «The Crown», melder VG. Thatcher var statsminister i Storbrittania mellom 1979 og 1990. «The Crown» er ein av dei dyraste dramaseriane til Netflix og handlar om dronning Elisabeth II av Storbritannia.

  Gillian Anderson
  Foto: Willy Sanjuan / AP