Hopp til innhold

Håper årets barnebok fører til flere tegneserier

Norske barn og unge har stemt frem en tegneseriebok som årets beste. Prisen anerkjenner tegneseriesjangeren, og bør inspirere forlagene til å satse på norske tegneserier, mener eksperter.

Malin Falch

INSPIRASJON: Malin Falchs eventyrunivers er inspirert av klassikerne Theodor Kittelsen og Asbjørnsen og Moe. Samt forfatterens mange besøk til Røros i barndommen. Tegneserie i bokform har tatt norske lesere med storm

Foto: Charlotte Nicolaysen

Ifølge mediebruksundersøkelsen til SSB har tegneserielesingen gått nedover siden 1990-tallet. Sjangeren er imidlertid fremdeles populær blant barn og unge.

Over 10.000 femte-, sjette- og syvendeklassinger fra hele landet stemt frem tegneserieskaper Malin Falch (25) som Norges beste barnebokforfatter.

Boken «Reisen til Jotundalen» er første bok i Nordlys-trilogien, og handler om Sonja som blir tatt med til en magisk verden med vikinger og troll.

Det er første gang en tegneserieroman er nominert til årets Barnebokpris, som deles ut for 17. gang av bokhandlerkjeden Ark.

Det betyr at tegneserier anerkjennes som egen sjanger, mener både barnebokkritiker Ingvild Bræin, og prisutdeler og kulturminister Trine Skei Grande (V).

Jotundalen

EVENTYRLIG: – Nordlys-serien handler om en jente som heter Sonja, og som blir tatt med til en magisk versjon av Norge der det finnes vikinger og troll, sier tegneserieskaper Malin Falch.

Foto: Instagram/@Malintfalch

– Tegneserier kan være en viktig bro mellom tegninger og bøker, men det må også anerkjennes som et eget kunstuttrykk. Derfor er det gledelig at Reisen til Jotundalen er årets barnebok, sier kulturministeren.

– Fremstår som original

Prisvinner Malin Falch er glad sjangeren anerkjennes, men er mest opptatt av hvem som stemte på henne.

– Prisen betyr enormt mye, fordi det betyr at barn liker boken min, og det er jo dem jeg lager serien for, sier Falch.

Ingvild Bræin

ORIGINAL: Barnebokkritiker Ingvild Bræin mener «Reisen til Jotundalen» treffer bredt.

Foto: Tor Christian Bleikli

Barnebokkritiker Bræin mener prisen er viktig nettopp fordi det er de unge selv som avgjør.

– Boken treffer ganske bredt med sin blanding av hverdagsrealisme, konkrete landskap fra Norge og eventyrlig mystikk. historien er dragende og spennende, mener Bræin.

Trenger flere norske tegneserier

Totalopplaget på den første boken i Nordlys-serien har nå bikket 25.000 eksemplarer. Det er unikt og svært uvanlig, ifølge utgiver og ansvarlig redaktør i Egmont Kids Media Nordic.

– Vi har gitt ut tegneserier i mange år, men Nordlys skapte mye interesse allerede fra første bok. Den treffer flere folk enn de som definerer seg som typisk tegneserielesere, sier Johnsen, som forteller at de er på jakt etter flere slike tegneserieskapere.

Sonja i Nordlys

JUL: Karakteren Sonja i vinterdrakt i Malin Falchs første julehefte.

Foto: Instagram/@malintfalch

I 2017 sto 9- og 15-åringer for 16 prosent av den totale lesningen av tegnesereie, viser tall fra SSB.

– Lesetid går ned generelt, men hos oss øker tegneserielånet for barn og unge. I fjor var det kun utlån av e-bøker som økte mer, sier spesialbibliotekar ved Serieteket ved Deichmanske bibliotek i Oslo, Berit Petersheim.

Hun synes årets pris er viktig fordi Falch er en av få som lager originale norske tegneserier. For tre år siden uttalte Petersheim til NRK at det nesten ikke finnes norske tegneserier lenger. Siden har lite endret seg.

– Jeg håper prisen kan inspirere både lesere og forlag. Fordi det er en enorm interesse for dette, hadde det vært fint om barn og unge får flere tegneserier hvor de kan identifisere seg med sin egen kultur.

Berit Petersheim

VIKTIG PRIS: Berit Petersheim ønsker seg flere tegneserier laget for norske barn.

Foto: Frank Michaelsen/Deichman

Kulturstrøm

 • Irakisk skodespelar saksøker britisk magasin etter bildebruk

  I det britiske magasinet Economist blir eit bilde av den irakiske skodespelaren Enas Taleb brukt som illustrasjon i ein artikkel med tittelen «Kvifor kvinner er tjukkare enn menn i den arabiske verda».

  I artikkelen argumenterer magasinet for at sosiale restriksjonar i den arabiske delen av verda gjer at kvinner held seg unna arbeid og fysisk trening.

  Taleb har no gått til søksmål mot magasinet. Ho krev økonomisk kompensasjon og at magasinet ber om orsak. Ho meiner også at bilde er blitt manipulert, skriv BBC.

  – Bildet mitt blei brukt i ein kontekst som var støytande for kvinner, seier Taleb, ifølge nyheitsbyrået AFP.

 • Disney+ forbi Netflix

  Disney-konsernets inntekter skyter i været samtidig som streamingplattformen Disney+ nå har gått forbi Netflix og trolig er verdens største.

  Disney+ fikk 14,4 millioner nye abonnenter i det siste kvartalet, mens Netflix på sin side mistet nesten 1 million abonnenter. Disney+ har nå 221 millioner abonnenter, mens Netflix har 220,7 millioner.

  Det gjør trolig Disney+ til verdens største streamingaktør.

  (©NTB)