Hopp til innhold

Svensker må betale «PC-lisens»

Den svenske Forvaltningsretten bestemte mandag at også svenske forbrukere som kun eier en PC, og ikke TV, må betale kringkastingsavgift.

TV-lisens for PC-er i Sverige

Svenske forbrukere som ikke har TV må likevel betale kringkastingsavgift hvis de har en PC.

Foto: NRK

Selv om Radiotjänst i lengre tid har hatt anledning til å kreve TV-lisens også for PC-er og nettbrett, er det først nå nylig at de har sendt ut fakturaer til svenske forbrukere med nyinnkjøpte dingser og datamaskiner.

Les også: Vil ha lisens for PC og nettbrett

I en samlesak der 20 husstander hadde klaget inn Radiotjänsts (ansvarlig for den svenske lisensinnkrevingen, journ.anm.) krav om at de skulle betale kringkastingsavgift for sine datamaskiner, ble samtlige tilfeller avgjort i Radiotjänst favør, melder Aftonbladet.

Alt som kan vise TV

iPhone

Svensk rett har ennå ikke avklart om avgiftsplikten også skal gjelde smarttelefoner og nettbrett.

Foto: Colourbox

Ifølge svensk lov skal definisjonen av en TV-mottaker følge utviklingen og være teknikknøytral. Med andre ord gjelder kringkastingsavgiften for alle maskiner og skjermer som kan vise TV-programmer.

– Disse personene er nødt til å betale TV-avgiften fordi de har en datamaskin. Vi har også mottatt flere andre klager som omhandler nettbrett og mobiler, men de ligger lenger bak i køen, uttaler saksbehandler Victoria Bäckström i Forvaltningsretten i Luleå til Aftonbladet.

Les også: BBC bruker «elleville unnskyldninger» for å få flere til å betale lisens

Det er imidlertid kun én avgift per husstand, slik at de innklagede tilfellene gjaldt personer som nå har fått avgiftskrav for sin PC, til tross for at de ikke eier en TV. Avgiftsplikten gjelder også personer som har tilgang til en jobb-PC hjemme.

– Det er ikke eiendomsretten som er avgjørende, men muligheten til å se på TV, sier Bäckström.

SVT snudde

SVT uttalte i januar i år at de foreløpig ikke kom til å være aktive med å kreve inn lisens fra nettbrett- eller PC-brukere.

– Ettersom det nå utredes hva slags modell vi skal ha for finansiering av allmennkringkasting, så vil vi foreløpig ikke være aktive i å spørre folk om de har andre plattformer enn TV. Men rent formelt er man betalingspliktig så lenge det finnes TV-kanaler på nettet, sa SVTs kringkastingssjef Eva Hamilton til Dagens Nyheter.

I en artikkel på SVT.se i dag, kommer det imidlertid frem at Radiotjäns allerede i februar startet med å kreve inn avgift for nettbrett, mobil og PC. Ifølge saksbehandler Victoria Bäckström i Forvaltningsretten har de fortsatt rundt 200 ubehandlede klager på sakslisten før sommeren.

Ifølge Radiotjänst spiller det ingen rolle om man ikke bruker PC-en til å se på nett-TV, eller har for dårlig bredbåndshastighet til å se TV-programmer. Det er muligheten til å se på TV via nett, uansett hvilken kanal man ser på, som gir grunnlag for avgiften.

Les også: Finland fjernet TV-lisensen

Ingen utvidet NRK-avgift

Tommy Hansen

Kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK har tidligere uttalt at det per dags dato ikke er aktuelt å kreve kringkastingsavgift for PC-er eller nettbrett i Norge.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

NRKs kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen har tidligere uttalt til NRK.no at også NRK i realiteten har mulighet til å kreve avgift for PC-er, men at dette er noe kringkasteren ikke har sett nødvendig å benytte seg av.

– Siden så mange har TV og hver husstand uansett bare vil måtte betale én lisens, er det ingen grunn for NRK til å utvide lisensen til å omfatte flere tekniske innretninger, påpekte Hansen.

Men han understreket imidlertid at situasjonen vil kunne endre seg på sikt.

– Vi må vurdere både den tekniske utviklingen og endring i folks medievaner, men fortsatt vil nok mange ha et fjernsynsapparat i huset, mente Hansen.

I Storbritannia må alle PC-, eller mobileiere betale kringkastingsavgift hvis de ser på et program i sanntid (samtidig som det blir sendt på TV), mens Frankrike vurderer å innføre samme modell. I Tyskland har de lagt seg på en enda enklere linje, og pålagt alle husstander å betale en avgift uavhengig av om de eier en teknisk innretning eller ikke.

Kulturstrøm

 • Musk ikke lenger verdens rikeste

  Forretningsmannen Elon Musk er ikke lenger verdens rikeste mann, viser årets liste fra magasinet Forbes.

  Musk må i år se seg forbigått av franskmannen Bernard Arnault, som eier motehuset Louis Vuitton.

 • Wenche Foss' ærespris til Linn Skåber og Skeiv ungdom

  Skuespiller, komiker og forfatter Linn Skåber og organisasjonen Skeiv Ungdom får Wenche Foss’ Ærespris 2022.

  Wenche Foss’ Ærespris skal ifølge statuttene gå til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med hennes livsglede, formidlingsevne og engasjement – både på og utenfor den kunstneriske arenaen.

  Linn Skåber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB