Hopp til innhold

Svensker må betale «PC-lisens»

Den svenske Forvaltningsretten bestemte mandag at også svenske forbrukere som kun eier en PC, og ikke TV, må betale kringkastingsavgift.

TV-lisens for PC-er i Sverige

Svenske forbrukere som ikke har TV må likevel betale kringkastingsavgift hvis de har en PC.

Foto: NRK

Selv om Radiotjänst i lengre tid har hatt anledning til å kreve TV-lisens også for PC-er og nettbrett, er det først nå nylig at de har sendt ut fakturaer til svenske forbrukere med nyinnkjøpte dingser og datamaskiner.

Les også: Vil ha lisens for PC og nettbrett

I en samlesak der 20 husstander hadde klaget inn Radiotjänsts (ansvarlig for den svenske lisensinnkrevingen, journ.anm.) krav om at de skulle betale kringkastingsavgift for sine datamaskiner, ble samtlige tilfeller avgjort i Radiotjänst favør, melder Aftonbladet.

Alt som kan vise TV

iPhone

Svensk rett har ennå ikke avklart om avgiftsplikten også skal gjelde smarttelefoner og nettbrett.

Foto: Colourbox

Ifølge svensk lov skal definisjonen av en TV-mottaker følge utviklingen og være teknikknøytral. Med andre ord gjelder kringkastingsavgiften for alle maskiner og skjermer som kan vise TV-programmer.

– Disse personene er nødt til å betale TV-avgiften fordi de har en datamaskin. Vi har også mottatt flere andre klager som omhandler nettbrett og mobiler, men de ligger lenger bak i køen, uttaler saksbehandler Victoria Bäckström i Forvaltningsretten i Luleå til Aftonbladet.

Les også: BBC bruker «elleville unnskyldninger» for å få flere til å betale lisens

Det er imidlertid kun én avgift per husstand, slik at de innklagede tilfellene gjaldt personer som nå har fått avgiftskrav for sin PC, til tross for at de ikke eier en TV. Avgiftsplikten gjelder også personer som har tilgang til en jobb-PC hjemme.

– Det er ikke eiendomsretten som er avgjørende, men muligheten til å se på TV, sier Bäckström.

SVT snudde

SVT uttalte i januar i år at de foreløpig ikke kom til å være aktive med å kreve inn lisens fra nettbrett- eller PC-brukere.

– Ettersom det nå utredes hva slags modell vi skal ha for finansiering av allmennkringkasting, så vil vi foreløpig ikke være aktive i å spørre folk om de har andre plattformer enn TV. Men rent formelt er man betalingspliktig så lenge det finnes TV-kanaler på nettet, sa SVTs kringkastingssjef Eva Hamilton til Dagens Nyheter.

I en artikkel på SVT.se i dag, kommer det imidlertid frem at Radiotjäns allerede i februar startet med å kreve inn avgift for nettbrett, mobil og PC. Ifølge saksbehandler Victoria Bäckström i Forvaltningsretten har de fortsatt rundt 200 ubehandlede klager på sakslisten før sommeren.

Ifølge Radiotjänst spiller det ingen rolle om man ikke bruker PC-en til å se på nett-TV, eller har for dårlig bredbåndshastighet til å se TV-programmer. Det er muligheten til å se på TV via nett, uansett hvilken kanal man ser på, som gir grunnlag for avgiften.

Les også: Finland fjernet TV-lisensen

Ingen utvidet NRK-avgift

Tommy Hansen

Kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK har tidligere uttalt at det per dags dato ikke er aktuelt å kreve kringkastingsavgift for PC-er eller nettbrett i Norge.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

NRKs kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen har tidligere uttalt til NRK.no at også NRK i realiteten har mulighet til å kreve avgift for PC-er, men at dette er noe kringkasteren ikke har sett nødvendig å benytte seg av.

– Siden så mange har TV og hver husstand uansett bare vil måtte betale én lisens, er det ingen grunn for NRK til å utvide lisensen til å omfatte flere tekniske innretninger, påpekte Hansen.

Men han understreket imidlertid at situasjonen vil kunne endre seg på sikt.

– Vi må vurdere både den tekniske utviklingen og endring i folks medievaner, men fortsatt vil nok mange ha et fjernsynsapparat i huset, mente Hansen.

I Storbritannia må alle PC-, eller mobileiere betale kringkastingsavgift hvis de ser på et program i sanntid (samtidig som det blir sendt på TV), mens Frankrike vurderer å innføre samme modell. I Tyskland har de lagt seg på en enda enklere linje, og pålagt alle husstander å betale en avgift uavhengig av om de eier en teknisk innretning eller ikke.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.