Finland fjerner tv-lisensen

Allmennkringkasteren YLE skal fra 2013 finansieres over skatteseddelen.

TV

Finnene vil fra 2013 ikke lenger betale en flat kringkastingsavgift. Tv-lisensen erstattes med en progressiv skatteordning.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Etter over 80 år med kringkastingsavgift i Finland er det slutt fra 2013. Det ble partiene i den finske Riksdagen enige om i dag.

En differensiert skatteordning skal erstatte tv-lisensen. Skatten vil variere ut fra inntekt og formue.

Størrelsen vil bli mellom 50 og 140 euro per skattebetaler, skriver YLE på sine nettsider – altså mellom 400 og 1000 norske kroner i året.

Til sammenlikning er tv-lisensen i Finland i dag 252,25 euro per husstand – nesten 2000 kroner.

Lauri Kivinen og Nils Johan Heatta

Lauri Kivinen er administrerende direktør i YLE.

Foto: Piera Balto / NRK

– Den nye modellen reduserer avgiften med et gjennomsnitt på over 80 prosent per husholdning. De som bor alene får halvert avgift, og de med aller lavest inntekt slipper avgiften helt, sier YLEs administrerende direktør Lauri Kivinen i en pressemelding.

Over 80 år med lisens

Finanseringsmodellen er forhandlet fram av kommunikasjonsminister Krista Kiuru sammen med de parlamentariske gruppene.

Finnene har hatt en form for kringkastingsavgift siden 1927, da radiolisensen ble innført. Denne forsvant i 1977. Tv-lisens ble innført i Finland i 1958.

– Den lange perioden med usikkerhet om hvordan allmennkringkasting bør utvikles er forbi. For YLE er det viktig at vi får en moderne finansiering og at styringsmodellen blir klarere. På grunnlag av dette kan vi utvikle vår virksomhet i det lange løp. Dette er et arbeid som går i alle finners favør, sier Kivinen.

Stort underskudd

YLEs virksomhet er i dag finansiert med 500 milioner euro per år. Den nye ordningen vil gi samme finansiering, ifølge Kivinen.

– Det betyr at vi nå kan gå tilbake til normalt utviklingsarbeid. Underskuddet de seneste årene har tvunget oss til å spare på områder vi ikke burde spare, sier Kivinen.

– Den nye finansieringsmodellen bekrefter at YLE er den største kulturinstitusjonen og det viktigste forumet for samfunnsdebatt i Finland, konstaterer Kivinen.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Pippi for jenter på flukt

  Når Pippi Langstrømpe fyller 75 år i 2020 blir hun en del av Redd Barnas program «Girls on the Move», som skal sikre at barns rettigheter respekteres. Astrid Lindgren Company ønsker å bidra til arbeidet for barn som er på flukt, står det i en pressemelding. Boka «Pippi Langstrømpe» kom ut i 1945.

  Pippi Långstrump
  Foto: NTB scanpix
 • Kleskjede innfører utleie

  Den svenske såkalte hight street-kjeden Gina Tricot innfører utleie av klær. Med «Rent Your Party Outfit» skal kundene kunne leie antrekk fra kleskjeden i et par dager før de returnerer det, skriver Melk & Honning. Pilotprosjektet skjer først i Gøteborg.

 • Lager kunst av plastsøppel

  Gatekunstneren Bordallo 2 fra Portugal har blant annet brukt gamle søppeldunker og fiskegarn for å pynte en vegg i Kristiansand sentrum.