Hopp til innhold

Finland fjerner tv-lisensen

Allmennkringkasteren YLE skal fra 2013 finansieres over skatteseddelen.

TV

Finnene vil fra 2013 ikke lenger betale en flat kringkastingsavgift. Tv-lisensen erstattes med en progressiv skatteordning.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Etter over 80 år med kringkastingsavgift i Finland er det slutt fra 2013. Det ble partiene i den finske Riksdagen enige om i dag.

En differensiert skatteordning skal erstatte tv-lisensen. Skatten vil variere ut fra inntekt og formue.

Størrelsen vil bli mellom 50 og 140 euro per skattebetaler, skriver YLE på sine nettsider – altså mellom 400 og 1000 norske kroner i året.

Til sammenlikning er tv-lisensen i Finland i dag 252,25 euro per husstand – nesten 2000 kroner.

Lauri Kivinen og Nils Johan Heatta

Lauri Kivinen er administrerende direktør i YLE.

Foto: Piera Balto / NRK

– Den nye modellen reduserer avgiften med et gjennomsnitt på over 80 prosent per husholdning. De som bor alene får halvert avgift, og de med aller lavest inntekt slipper avgiften helt, sier YLEs administrerende direktør Lauri Kivinen i en pressemelding.

Over 80 år med lisens

Finanseringsmodellen er forhandlet fram av kommunikasjonsminister Krista Kiuru sammen med de parlamentariske gruppene.

Finnene har hatt en form for kringkastingsavgift siden 1927, da radiolisensen ble innført. Denne forsvant i 1977. Tv-lisens ble innført i Finland i 1958.

– Den lange perioden med usikkerhet om hvordan allmennkringkasting bør utvikles er forbi. For YLE er det viktig at vi får en moderne finansiering og at styringsmodellen blir klarere. På grunnlag av dette kan vi utvikle vår virksomhet i det lange løp. Dette er et arbeid som går i alle finners favør, sier Kivinen.

Stort underskudd

YLEs virksomhet er i dag finansiert med 500 milioner euro per år. Den nye ordningen vil gi samme finansiering, ifølge Kivinen.

– Det betyr at vi nå kan gå tilbake til normalt utviklingsarbeid. Underskuddet de seneste årene har tvunget oss til å spare på områder vi ikke burde spare, sier Kivinen.

– Den nye finansieringsmodellen bekrefter at YLE er den største kulturinstitusjonen og det viktigste forumet for samfunnsdebatt i Finland, konstaterer Kivinen.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters