Hopp til innhold

«Elleville unnskyldninger» skal få flere briter til å betale TV-lisensen

Det britiske lisenskontoret bruker «elleville unnskyldninger fra virkeligheten» i en ny kampanje for å få flere til å betale TV-lisensen i Storbritannia.

Lisens-unnskyldninger

Hund i slekt med en av dronningens hunder, OL-fakkel som var i veien og en treåring som bør betale for familiens TV-lisens er blant unnskyldningene det britiske lisenskontoret humret mest av i 2012.

Foto: NTB Scanpix/fotomontasje NRK.no

Ifølge The Telegraph er det over én million husstander i Storbritannia som ikke betaler den lovpålagte avgiften på 1300 kroner i året (437 kroner hvis du har svart/hvitt-TV, noe over 13 000 husstander har, ifølge tall fra BBC, journ. anm).

Blir man «tatt på fersken» uten gyldig TV-lisens, risikerer man i Storbritannia en anmeldelse og en bot på opptil 1000 pund (ca 8900 kroner, journ.anm.). I fjor ble over 400 000 personer tatt for dette.

Visstnok er hunden min i slekt med en av dronningens hunder, så jeg trodde ikke at jeg trengte å betale TV-lisensen.

Brite som ikke hadde betalt TV-lisens / TV Licensing

Ikke noe å le av

Samtidig som det dukker opp stadig flere kritiske saker rundt BBC dårlige økonomistyring, har også den britiske regjeringen frosset TV-lisensen på 1300 kroner frem til 2017. Den eneste muligheten rikskringkasteren dermed har til å øke sine inntekter i årene som kommer, er å få flere av gratispassasjerene til å betale for seg.

Les også: BBC brukte lisenspenger på luksushotell og bestikkelser

Les også: BBC innrømmer svekket troverdighet

Det håper de blant annet å oppnå ved å publisere små filmsnutter som inneholder virkelige unnskyldninger briter har hatt for å slippe å betale TV-lisens.

– Noen av unnskyldningene er rett og slett veldig morsomme, mens andre er et uttrykk for en enorm fantasi og kreativitet. Samtidig er det viktig å huske på at det å ikke betale lisensen er et lovbrudd og ikke noe å le av, sier Lisenskontorets pressetalsmann Stephen Farmer i en pressemelding.

Ifølge TV-lisenskontoret er det imidlertid bare 5 prosent av britiske husstander som ikke betaler TV-avgiften. Til sammenligning ligger tallet i Norge på rundt 10 prosent.

Les også: Vil myke opp lisensreglene

Les også: Får du mer lyst til å betale lisens?

Dette er noen av unnskyldningene britene hadde på lur da kontrollørene sto på døren i 2012: (Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

God betalingsvilje

I Norge er over 90 prosent av husstandene registrert med lisens. Rundt fire prosent hevder de kun ser på TV via PC, og dermed ikke er avgiftspliktige. 87 prosent betaler fakturaen som blir sendt ut i forbindelse med hovedforfall. Hvis avgiften fortsatt ikke er betalt etter gjentatte inkassovarsler, blir kravet oversendt til Statens innkrevingssentral.

– Nordmenn har stort sett god råd og er betalingsvillige, mener avdelingsleder Freddy Lysfjord i NRK Lisensavdelingen.

En venn har mistet tekst på programmer. Er det fordi hun ikke betaler lisens?

Innringer / NRKs publikumsservice

Les også: Betalte lisensen med 50-øringer

Hos NRKs publikumsservice kommer veldig mange av klagene på lisensen fra nordmenn i utlandet, som ønsker det samme TV-tilbudet som de får i Norge (noe som ikke er mulig på grunn av internasjonale TV-rettigheter, journ. anm.). I tillegg har veldig mange innspill på hva NRK skal og ikke skal bruke pengene deres på, samt hjertesukk over for mye og for lite sport.

Freddy Lysfjord forteller NRK.no at den vanligste unnskyldningen for ikke å ha betalt TV-lisensen, er at vedkommende ikke var klar over avgiftsplikten. I tillegg er det stadig flere som hevder at de kun ser på nett-TV.

– Dette gjelder som regel unge mennesker. Etter fylte 25 år øker også viljen til å overholde avgiftsplikten, sier Lysfjord.

Her er det oss lisensbetalere som SKAL bestemme hva vi vil se når dere handler så uprofesjonelt som dere gjør!! For alle mine lisenspenger over så mange år har jeg nå krav på at dere viser «Jul i Skomakergata» for min datter til jul!

Epost fra lisensbetaler / NRKs publikumsservice

Ingen nye kampanjer

Han forteller at Lisensavdelingen for noen år tilbake gjennomførte flere lisenskampanjer som ga god økonomisk uttelling, og at de derfor ikke har noen bestemte planer om nye kampanjer per dags dato.

Lisenskontrollørene kommer imidlertid til å fortsette som tidligere med å sjekke adresser der det ikke har blitt betalt kringkastingsavgift. I P3s påskekrim fra 2011 gikk det forøvrig hardt utover rapperen OnklP, som hadde ekstrajobb som lisenskontrollør i NRK:

Se Video: Jaa9 og OnklP jakter personer som ikke har betalt TV-lisensen. Det får fatale følger for en av lisenskontrollørene.

P3s påskekrim 2011 (2:5). Under ekstraarbeid i NRKs lisensavdeling opplever Jaa9 & OnklP noen kjipe episoder.

Se Video: Jaa9 og OnklP jakter personer som ikke har betalt TV-lisensen. Det får fatale følger for en av lisenskontrollørene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.