Hopp til innhold

Svensk kunstner dømt til fengsel

Den svenske gatekunstneren og provokatøren Dan Park er dømt til seks måneders fengsel for rasistiske ytringer.

Dan Park arresteres

RAIDET UTSTILLING: Politiet slo til mot åpningen av Dan Park (i midten) og hans utstilling «Fengslende gatekunst» i Malmö i sommer kun få minutter etter at galleriet åpnet dørene.

Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix

Da Park åpnet utstillingen «Fengslende gatekunst» i Malmö i begynnelsen av juli i år, gikk det kun få minutter før politiet aksjonerte mot den kontroversielle kunstneren.

Ni av bildene ble beslaglagt. Park selv ble arrestert, og har sittet i varetekt siden.

Fremstilte politiker i slavelenker

Fredag ble Dan Park og galleristen hans Henrik Rönnquist begge funnet skyldig i rasistiske ytringer.

Bildene som Park og galleristen er dømt for å ha spredt, viser blant annet den svenskafrikanske politikeren og antirasisten Momodou Jallow fremstilt som slave i lenker og lynsjet, samt bilder av talspersoner for svenske romfolk med påskriften «Zigenarbrott är något gott » («Sigøynerforbrytelser er noe godt»).

Mens kunstneren ble idømt seks måneders fengsel og må betale 60.000 i erstatning til fire fornærmede, slapp Rönnquist unna med betinget fengselsstraff og bøter på 7500 kroner, skriver SVT.

Dømt flere ganger tidligere

Park er en kontroversiell kunstner, og har flere ganger tidligere blitt tiltalt og idømt fengselsstraff for sine plakater og trykk.

Han er tidligere dømt for å ha spredt tre av de samme bildene i andre sammenhenger. To dommer fra i vår på til sammen fire måneders fengsel venter fortsatt på ankebehandling.

Galleristen Rönnquist sier til Sydsvenskan at han vil anke både bøtene og den betingede fengselsdommen.

– At en kunstner kan dømmes til seks måneders fengsel for å ha vist bilder i et galleri, i år 2014 i Sverige, er helt uakseptabelt. Vi har ytringsfrihet i dette landet, sier Rönnquist til avisen.

Les også: Politihester red over demonstranter under nazistmøte

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.