Sven Nordin går nye veier

Hjemme i kjøkkenet på Kampen skal Sven Nordin lage gravørret med dillstuede poteter og sennepssaus. Han har laget det mange ganger før, men denne gangen skal han gå nye veier.

Sven Nordin lager mat
Foto: Ill: Helga og Ane Hem / NRK

- Egentlig er jeg glad i å bruke litt konjakk på gravørreten, men for en stund siden var jeg hjemme hos en kamerat og da fikk jeg smake gravørret med vørterøl, så jeg har prøvd det denne gangen. Men jeg aner ikke hvordan det blir, sier Sven Nordin.

Oppskrift, Sven Nordin
Foto: Ill: Helga Hem / NRK

Alene på kjøkkenet

Da jeg kom hadde han allerede gravet ørreten. Den lå i press inne i kjøleskapet under en svær teglstein som har pleier å bruke til den slags. Sven Nordin svinset rundt på kjøkkenet sammen med hunden Sasha og forberedte dillstuede poteter og sennepssaus med dill. Sven gjorde all jobben. Jeg fikk ikke hjelpe til, og Sasha gjorde heller ingenting.

- Jeg liker og holde på selv på kjøkkenet. For meg er det ikke noe stress. Det er heller avkobling. Det er ikke det at de andre i familien ikke kan lage mat, men det er mitt domene. Det har bare blitt sånn, forklarer han.

- Hvis de spør om de skal hjelpe til, sier jeg bare nei, dere skal ikke hjelpe til. Dere kan dekke bordet eller noe sånt.

Oppskrift, Sven Nordin
Foto: Ill: Helga Hem / NRK

20 år uten håndtak

Kjøkkenet er hjemmekoselig og Sven forteller en historie om skapdørene som de har hatt i 20 år og som egentlig skulle hatt håndtak, men det visste de ikke før de fikk besøk av en danske som hadde sett kjøkkenet sånn som det egentlig skulle være.

- Jeg synes det var tøft, sånn litt moderne og stilig, men det har gått noen negler, for å si det sånn.

Jeg tenker at det sikkert er mest neglene til kona til Sven som har gått, men jeg får ikke spurt henne for hun hadde gått i dekning etter at Vålerenga dagen før hadde fortsatt på sin bratt nedadgående kurve.  

Perfekt sommermat

Kjøkkenbenken er full av krukker med sleiver og skjeer og alt mulig utstyr. En hel hær med flasker med oljer og balsamico vitner om at den som lager mat ikke vil bruke noe hva som helst. Og det vet jo Sven.

- Kjøkkenet på hytta er egentlig enda koseligere, sier Sven. Der liker jeg meg. Men denne gravørreten er egentlig helt perfekt om sommer'n. Jeg lager alt ferdig på forhånd, poteter, saus og fisk, pakker det ned i bokser, tar med litt flatbrød, og det er perfekt å ta med ut på vannet.

Sven Nordin og familien har hytte i Kjerringvik i Vestfold. Han forklarer at når man har "et kjent tryne" som han kaller det, så er det like greit å ta båten ut til noen av øyene for vireklig å fa slappet av. Det er noen nydelige øyer utafor der, og der liker jeg meg om sommer'n, forteller han.

Hem og Nordin på terrassen.

På terrassen til Sven Nordin.

Foto: Kathrine Geard / NRK

Sven Nordin lager mat med Helga Hem 1

Sven Nordin lager mat med Helga Hem 2

Kulturstrøm