Hopp til innhold

Hun skal finne Norges neste låtskriverstjerne

Har du en potensiell monsterhit liggende i skuffa? Send den til Marte Stokstad! Hun er på jakt etter Norges neste hitmaker.

Marte Stokstad

– Det er jo ikke sånn at alle låtskrivere er store artister, eller passer til å være frontfigur. Her gir vi dem redskapene til å få låta opp og ut – nemlig en artist som kan ta sangen til nye høyder, sier Marte Stokstad om NRKs nye fredagsunderholdning «The Hit», hvor hun leter etter landets nye låtskriverstjerne.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– De fleste har vel på et tidspunkt nynnet på en tonerekkefølge og tenkt «hm, dette kunne jo blitt en fin låt». Nå får du muligheten til å gå videre med ideen, sier programleder Marte Stokstad.

Hun skal lede talentkonkurransen «The Hit», som til høsten blir fredagsunderholdning i beste sendetid på NRK1.

Logoen til The Hit

«The Hit» kommer på NRK1 i september. Du kan være med!

Foto: Warner Bros./NRK

Vil du være med i «The Hit»? Fyll ut skjemaet nederst i saken!

Leter etter potensielle hits

I «The Hit» skal Stokstad finne landets nye låtskriverstjerne – ved hjelp av innsendte låter fra publikum, etablerte artister og en merittert musikkprodusent.

Musikkprodusenten plukker til hvert program ut seks innsendte bidrag han mener har hitpotensial.

Låtskriverne bak de utvalgte låtene presenterer så sitt bidrag til to kjente artister, som velger seg hver sin låt og framfører den live.

Den låta som vinner seernes gunst etter hvert program, går til den store finalen.

Låtskriveren bak den av finalelåtene som seerne liker best, er vinneren av «The Hit».

– Det er jo ikke sånn at alle låtskrivere er store artister eller passer til å være frontfigur. Her gir vi dem redskapet til å få låta opp og ut: en artist som kan ta sangen til nye høyder, sier programlederen.

Slik presenteres den irske versjonen av «The Hit»:

– Vil gjenskape Brill Building

«The Hit» er opprinnelig et irsk konsept som er inspirert av historien til bygningen Brill Building i New York.

På femti- og sekstitallet var dette den amerikanske populærmusikkens sentrum – et sted hvor låtskrivere kunne selge inn låter til etablerte artister.

– Artistene gikk fra rom til rom og møtte låtskrivere. De hørte på låtene deres og fant sine nye singler. Det var sånn Elvis fant «Jailhouse Rock». Det er dette vi skal gjenskape, forteller Stokstad.

Inngangspartiet

– Brill Building var på femti- og sekstitallet stedet hvor låtskrivere fikk muligheten til å selge inn sine låter til etablerte artister. Dette skal vi gjenskape i «The Hit», sier Marte Stokstad.

Foto: CC BY-SA 3.0 / Americasroof at en.wikipedia.org
Johnny Logan, Brian McFadden, Samantha Mumba

Johnny Logan, Brian McFadden og Samantha Mumba var blant artistene som framførte låtene i den irske utgaven av «The Hit». NRK vil ennå ikke gå ut med verken navn på artistene eller musikkprodusenten i den norske versjonen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Chris Pizzello/Rick Rycroft / NTB Scanpix/Reuters/Ap

NRK er ute etter alle typer musikk til «The Hit». Bidraget trenger ikke være i nærheten av en komplett låt, så lenge det foreligger en klar idé.

– Vi er ikke ute etter et ferdig produkt, men en idé som artisten kan jobbe videre med. Vi trenger en grov skisse på gitar, piano, Mac eller pc, og ønsker sanger fra alle sjangre. Vi satser på stort spenn blant artistene, så her er det høyt under taket, sier programlederen.

– Grammy-vinnende produsent skal velge ut

I den irske versjonen har artister som Brian McFadden kjent fra Westlife, Samantha Mumba og norgesvennen Johnny Logan deltatt.

Stokstad vil foreløpig ikke fortelle hvem produsenten som skal velge ut låtene eller artistene som skal framføre dem er.

– Vi har med oss en Grammy-vinnende produsent som vi dessverre ikke kan gå ut med navnet på ennå. Han skal stå for utvelgelsen, sier hun.

– Hva skiller «The Hit» fra de mange andre talentprogrammene vi har sett?

– Her hyller vi og løfter fram hodene bak musikken, ikke bare de som er i front. Artistene sitter heller ikke i dette programmet som dommere og synser. De må faktisk ta et valg og spille inn den låta de mener har hitpotensial.

– Har du selv et talent for låtskriving?

– Jeg prøvde meg på en Operasjon Dagsverk-sang i 1993. Den het «En liten Kambodsjagutt» og ble ganske dyster og mollstemt. Etter middelmådig respons fant jeg ut at sang og musikk ikke helt var min greie, sier den tidligere MGP-programlederen og ler.

Frist for innsending 15. mars

«The Hit» skal gå på fredagskveldene som en del av «Gullrekka» på NRK1.

Sendestart er i september, og låtskriverkonkurransen går over åtte sendinger.

– Vi har allerede begynt å få inn låter, og vi tar imot med åpne armer i over to uker til. Det eneste vi krever, er at du greier å spille eller synge låten til artisten uten å kaste opp av nervøsitet. Derfra og ut er det bare å lene seg tilbake og la artisten ta sangen videre, sier Marte Stokstad.

Fristen for deltagelse er ute og vi har derfor fjernet søknadsskjemaet.

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kalde kvinnestudiar

  Lena Andersson har ein særs karakteristisk forteljar­stemme. Ho dyrkar ein allvitande forteljar med fullt innblikk i tankar og kjensler, som analyserer desse med kald autoritet. Det har også sine fordeler og ulemper. Av og til er resultatet nydeleg, skriv litteraturkritikar Gerd Elin Sandve om boka «Studie i menneskelig atferd».

  bildecollage med forfatter Lena Anderson og omslaget for hennes bok "Studie i menneskelig atferd".
  Terningkast 4 Bok

  «Ei skarp observasjons­evne, og ein endå skarpare penn»

  ANMELDELSE: «Studie i menneskelig atferd» av Lena Andersson

 • For de godt forberedte

  – FromSoftware er mestere i å bygge ufattelig stilige omgivelser, fylle disse omgivelsene med ekstremt kule bosser og fiender, og så levere ut en jevn strøm av tilfredsstillende belønninger til spillerne. Dette er mestringsfølelse på boks, skriver spillkritiker Rune Fjeld Olsen om «Elden Ring: Shadow of the Erdtree».

  Bilde fra spillet "Elden Ring: Shadow of the Erdtree" (2024)
  Terningkast 6 Spill

  «Ingen over, ingen ved siden»

  ANMELDELSE: «Elden Ring: Shadow of the Erdtree»