Hun skal finne Norges neste låtskriverstjerne

Har du en potensiell monsterhit liggende i skuffa? Send den til Marte Stokstad! Hun er på jakt etter Norges neste hitmaker.

Marte Stokstad

– Det er jo ikke sånn at alle låtskrivere er store artister, eller passer til å være frontfigur. Her gir vi dem redskapene til å få låta opp og ut – nemlig en artist som kan ta sangen til nye høyder, sier Marte Stokstad om NRKs nye fredagsunderholdning «The Hit», hvor hun leter etter landets nye låtskriverstjerne.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– De fleste har vel på et tidspunkt nynnet på en tonerekkefølge og tenkt «hm, dette kunne jo blitt en fin låt». Nå får du muligheten til å gå videre med ideen, sier programleder Marte Stokstad.

Hun skal lede talentkonkurransen «The Hit», som til høsten blir fredagsunderholdning i beste sendetid på NRK1.

Logoen til The Hit

«The Hit» kommer på NRK1 i september. Du kan være med!

Foto: Warner Bros./NRK

Vil du være med i «The Hit»? Fyll ut skjemaet nederst i saken!

Leter etter potensielle hits

I «The Hit» skal Stokstad finne landets nye låtskriverstjerne – ved hjelp av innsendte låter fra publikum, etablerte artister og en merittert musikkprodusent.

Musikkprodusenten plukker til hvert program ut seks innsendte bidrag han mener har hitpotensial.

Låtskriverne bak de utvalgte låtene presenterer så sitt bidrag til to kjente artister, som velger seg hver sin låt og framfører den live.

Den låta som vinner seernes gunst etter hvert program, går til den store finalen.

Låtskriveren bak den av finalelåtene som seerne liker best, er vinneren av «The Hit».

– Det er jo ikke sånn at alle låtskrivere er store artister eller passer til å være frontfigur. Her gir vi dem redskapet til å få låta opp og ut: en artist som kan ta sangen til nye høyder, sier programlederen.

Slik presenteres den irske versjonen av «The Hit»:

– Vil gjenskape Brill Building

«The Hit» er opprinnelig et irsk konsept som er inspirert av historien til bygningen Brill Building i New York.

På femti- og sekstitallet var dette den amerikanske populærmusikkens sentrum – et sted hvor låtskrivere kunne selge inn låter til etablerte artister.

– Artistene gikk fra rom til rom og møtte låtskrivere. De hørte på låtene deres og fant sine nye singler. Det var sånn Elvis fant «Jailhouse Rock». Det er dette vi skal gjenskape, forteller Stokstad.

Inngangspartiet

– Brill Building var på femti- og sekstitallet stedet hvor låtskrivere fikk muligheten til å selge inn sine låter til etablerte artister. Dette skal vi gjenskape i «The Hit», sier Marte Stokstad.

Foto: CC BY-SA 3.0 / Americasroof at en.wikipedia.org
Johnny Logan, Brian McFadden, Samantha Mumba

Johnny Logan, Brian McFadden og Samantha Mumba var blant artistene som framførte låtene i den irske utgaven av «The Hit». NRK vil ennå ikke gå ut med verken navn på artistene eller musikkprodusenten i den norske versjonen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Chris Pizzello/Rick Rycroft / NTB Scanpix/Reuters/Ap

NRK er ute etter alle typer musikk til «The Hit». Bidraget trenger ikke være i nærheten av en komplett låt, så lenge det foreligger en klar idé.

– Vi er ikke ute etter et ferdig produkt, men en idé som artisten kan jobbe videre med. Vi trenger en grov skisse på gitar, piano, Mac eller pc, og ønsker sanger fra alle sjangre. Vi satser på stort spenn blant artistene, så her er det høyt under taket, sier programlederen.

– Grammy-vinnende produsent skal velge ut

I den irske versjonen har artister som Brian McFadden kjent fra Westlife, Samantha Mumba og norgesvennen Johnny Logan deltatt.

Stokstad vil foreløpig ikke fortelle hvem produsenten som skal velge ut låtene eller artistene som skal framføre dem er.

– Vi har med oss en Grammy-vinnende produsent som vi dessverre ikke kan gå ut med navnet på ennå. Han skal stå for utvelgelsen, sier hun.

– Hva skiller «The Hit» fra de mange andre talentprogrammene vi har sett?

– Her hyller vi og løfter fram hodene bak musikken, ikke bare de som er i front. Artistene sitter heller ikke i dette programmet som dommere og synser. De må faktisk ta et valg og spille inn den låta de mener har hitpotensial.

– Har du selv et talent for låtskriving?

– Jeg prøvde meg på en Operasjon Dagsverk-sang i 1993. Den het «En liten Kambodsjagutt» og ble ganske dyster og mollstemt. Etter middelmådig respons fant jeg ut at sang og musikk ikke helt var min greie, sier den tidligere MGP-programlederen og ler.

Frist for innsending 15. mars

«The Hit» skal gå på fredagskveldene som en del av «Gullrekka» på NRK1.

Sendestart er i september, og låtskriverkonkurransen går over åtte sendinger.

– Vi har allerede begynt å få inn låter, og vi tar imot med åpne armer i over to uker til. Det eneste vi krever, er at du greier å spille eller synge låten til artisten uten å kaste opp av nervøsitet. Derfra og ut er det bare å lene seg tilbake og la artisten ta sangen videre, sier Marte Stokstad.

Fristen for deltagelse er ute og vi har derfor fjernet søknadsskjemaet.

Kulturstrøm

 • Snøhetta på innovativ toppliste

  Det norske arkitekt og designbyrået har fått en 38. plass på lista til Fast Company over verdens mest innovative selskaper. I november åpnet det nye biblioteket i Calgary i Canada, tegnet av Snøhetta. Nærmere 300.000 har besøkt det fire etasjer høye bygget over T-banestasjonen i sentrum. Juryen mener det redefinerer konseptet bibliotek, med klatrevegg og tech-område for tenåringer blant alle sonene. Bygningen er ment å være et oppholdssted like mye som et utlånssted for bøker, for all slags folk.

  Biblioteket i Calgary tegna av Snøhetta
  Foto: Snøhetta
 • Tok hjem flest Brit Awards

  DJ-en Calvin Harris og gruppen The 1975 ble de to mest prisvinnende artistene under musikkprisutdelingen Brit Award, med to priser hver, skriver BBC. The 1975 fikk pris for beste album med «A Brief Inquiry Into Online Relationships» og beste britiske gruppe. Calvin Harris fikk prisen for beste single for låten «One Kiss» sammen med artisten Dua Lipa (bildet). Harris fikk også prisen for beste produsent.

  Dua Lipa og Calvin Harris på Brit Awards
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • Sigrid spilte på «The Late Show»

  Onsdag viste 22-åringen seg frem for millioner av amerikanske TV-seere på «The Late Show» med programleder Stephen Colbert, som er et av USAs største talkshow, melder nettmagasinet 730.no. Hun fremførte låten «Don’t Feel Like Crying», fra det kommende debutalbumet «Sucker Punch» som slippes 1. mars. I et intervju med NRK tidligere i vinter sa Sigrid at hun både gruer og gleder seg til albumet kommer ut.