Hopp til innhold

Spillbransjens milliardbutikk kan bli regulert som pengespill

Bruker du ekte penger på digitale fordeler i data- og tv-spill? Da kan du snart bedrive ulovlig gambling. En ny rapport fra Lotteritilsynet sier det vil være «prinsipielt uheldig» å unnta ekte kjøp i spill, gjennom såkalte loot-bokser, fra pengespilloven.

Brødrene Simen (17) og Daniel (15) Andersen

Brødrene Simen (17) og Daniel (15) Andersen, kjent fra Youtube-kanalen «Daniel Simen», bruker selv penger på loot-bokser. – Det er lett å bli misunnelig når vennene dine har kule ting du ikke har. Men man kan fort bli litt avhengig av å kjøpe, sier de.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

– Å! Der drepte jeg to stykker. Det er nice, jubler Daniel Andersen (15) etter å ha plaffet ned to motspillere i skytespillet «Fortnite».

Han og broren Simen Andersen (17) er ivrige spillere, og har en Youtube-kanal sammen der mange videoer dreier seg om dataspill.

Men de kan mer enn å skyte konkurrenter i «Fortnite». De kan også kjøpe seg nye antrekk, våpen, egenskaper og seiersdanser – om de er villig til å betale for det.

Mener omstridt milliardtrend bør reguleres som pengespill

I skyespillet Fortnite kjøper spillerne våpen, antrekk og danser med ekte penger. Siden dette er konkrete kjøp og ikke en tilfeldig gevinst, er det usikkert om Fortnite vil kunne defineres som pengespill.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

– Du starter uten sånne ting, men hvis du velger å betale for det, kan du få det, sier Simen.

Kjøp av fordeler, raskere fremgang eller ekstra belønning er blitt en vanlig del av spillingen. I «Fortnite» kjøper man konkrete ting man ønsker seg, men ofte er det gjennom tilfeldige forundringspakker kalt loot-bokser at ekte penger blir digitale frynsegoder.

Vil skjerpe kontrollen på spillbransjen

Nå kan slike shoppingmuligheter bli definert som ulovlig gambling. I en ny rapport, bestilt fra Kulturdepartementet, blir det omtalt som «prinsipielt uheldig» å utelate loot-bokser fra pengespillregelverket.

– På det nåværende tidspunkt mener vi det er feil å si at det ikke skal være en del av pengespillregelverket, sier seniorrådgiver Trygve Hermansen i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Det kan i ytterste konsekvens bety at enkelte former for loot-bokser blir ulovlige.

Industrien rundt loot-bokser er i rask vekst, og det finnes lite og utilstrekkelig kunnskap om utfordringene knyttet til dem, mener Hermansen.

Trygve Hermansen

Seniorrådgiver Trygve Hermansen i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Foto: Dagrun Reiakvam / Lotteritilsynet

Rapporten er utarbeidet av Forum for spilltrender, en ekspertgruppe der Hermansen er sekretariat. Lotteritilsynet og Forum for spilltrender påpeker at det allerede i dag finnes loot-bokser i enkelte spill som trygt kan omtales som gambling.

Milliardindustri

Loot-bokser er blitt spillindustriens nye milliardbutikk. Ifølge teknologianalyseselskapet Juniper Research omsetter spillselskapene i år for over 230 milliarder kroner gjennom loot-bokser og andre typer ekte pengebruk i spill.

FIFA loot boxes

EA Sports' FIFA lar deg kjøpe flere digitale frynsegoder for ekte penger. Deriblant tilfeldige pakker og såkalte FIFA coins.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Innen 2022 vil dette tallet øke til nærmere 400 milliarder kroner.

– Bransjen har til nå fått gjøre som de vil. Det har hatt en enorm betydning for regnskapene til de store spillselskapene. Der de tidligere bare har tjent penger på å selge spillet, kan de nå tjene penger lenge etter spillet er sluppet, sier redaktør Jarle Hrafn Grindhaug i spillnettavisen Pressfire.

Han sier økningen av ekte pengebruk i spill er en trend som splitter spillmiljøet i to.

– Noen loot-bokser har bare en kosmetisk effekt, mens andre gjør at man kan kjøpe seg fordeler. Med andre ord blir det et tilfelle der den rikeste vinner. Det er den mest kontroversielle bruken av loot-bokser, sier Grindhaug.

Vurderer separat regulering

Lotteritilsynet oppfordrer i rapporten også Kulturdepartementet til å utrede mulighetene for å regulere loot-bokser med et separat lovverk.

Statssekretær Jan-Christian Kolstø (V) i Kulturdepartementet sier de diskuterer gråsonen mellom dataspill og pengespill i forbindelse med ny pengespillov.

Jan-Christian Kolstø i Venstre

Statssekretær Jan-Christian Kolstø (V) i Kulturdepartementet.

Foto: Mona Lindseth / Mona Lindseth

– Dette er imidlertid kompliserte spørsmål som departementet må gå grundig inn i før vi kan konkludere. Ny lov vil trolig sendes på høring i løpet av 2019, sier Kolstø.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB