– Å! Der drepte jeg to stykker. Det er nice, jubler Daniel Andersen (15) etter å ha plaffet ned to motspillere i skytespillet «Fortnite».
Han og broren Simen Andersen (17) er ivrige spillere, og har en Youtube-kanal sammen der mange videoer dreier seg om dataspill.
Men de kan mer enn å skyte konkurrenter i «Fortnite». De kan også kjøpe seg nye antrekk, våpen, egenskaper og seiersdanser – om de er villig til å betale for det.
I skyespillet Fortnite kjøper spillerne våpen, antrekk og danser med ekte penger. Siden dette er konkrete kjøp og ikke en tilfeldig gevinst, er det usikkert om Fortnite vil kunne defineres som pengespill.
Foto: Tom Ole Buaas / NRK– Du starter uten sånne ting, men hvis du velger å betale for det, kan du få det, sier Simen.
Kjøp av fordeler, raskere fremgang eller ekstra belønning er blitt en vanlig del av spillingen. I «Fortnite» kjøper man konkrete ting man ønsker seg, men ofte er det gjennom tilfeldige forundringspakker kalt loot-bokser at ekte penger blir digitale frynsegoder.
Vil skjerpe kontrollen på spillbransjen
Nå kan slike shoppingmuligheter bli definert som ulovlig gambling. I en ny rapport, bestilt fra Kulturdepartementet, blir det omtalt som «prinsipielt uheldig» å utelate loot-bokser fra pengespillregelverket.
– På det nåværende tidspunkt mener vi det er feil å si at det ikke skal være en del av pengespillregelverket, sier seniorrådgiver Trygve Hermansen i Lotteri- og stiftelsestilsynet.
Det kan i ytterste konsekvens bety at enkelte former for loot-bokser blir ulovlige.
Industrien rundt loot-bokser er i rask vekst, og det finnes lite og utilstrekkelig kunnskap om utfordringene knyttet til dem, mener Hermansen.
Seniorrådgiver Trygve Hermansen i Lotteri- og stiftelsestilsynet.
Foto: Dagrun Reiakvam / LotteritilsynetRapporten er utarbeidet av Forum for spilltrender, en ekspertgruppe der Hermansen er sekretariat. Lotteritilsynet og Forum for spilltrender påpeker at det allerede i dag finnes loot-bokser i enkelte spill som trygt kan omtales som gambling.
Milliardindustri
Loot-bokser er blitt spillindustriens nye milliardbutikk. Ifølge teknologianalyseselskapet Juniper Research omsetter spillselskapene i år for over 230 milliarder kroner gjennom loot-bokser og andre typer ekte pengebruk i spill.
EA Sports' FIFA lar deg kjøpe flere digitale frynsegoder for ekte penger. Deriblant tilfeldige pakker og såkalte FIFA coins.
Foto: Tom Ole Buaas / NRKInnen 2022 vil dette tallet øke til nærmere 400 milliarder kroner.
– Bransjen har til nå fått gjøre som de vil. Det har hatt en enorm betydning for regnskapene til de store spillselskapene. Der de tidligere bare har tjent penger på å selge spillet, kan de nå tjene penger lenge etter spillet er sluppet, sier redaktør Jarle Hrafn Grindhaug i spillnettavisen Pressfire.
Han sier økningen av ekte pengebruk i spill er en trend som splitter spillmiljøet i to.
– Noen loot-bokser har bare en kosmetisk effekt, mens andre gjør at man kan kjøpe seg fordeler. Med andre ord blir det et tilfelle der den rikeste vinner. Det er den mest kontroversielle bruken av loot-bokser, sier Grindhaug.
Vurderer separat regulering
Lotteritilsynet oppfordrer i rapporten også Kulturdepartementet til å utrede mulighetene for å regulere loot-bokser med et separat lovverk.
Statssekretær Jan-Christian Kolstø (V) i Kulturdepartementet sier de diskuterer gråsonen mellom dataspill og pengespill i forbindelse med ny pengespillov.
Statssekretær Jan-Christian Kolstø (V) i Kulturdepartementet.
Foto: Mona Lindseth / Mona Lindseth– Dette er imidlertid kompliserte spørsmål som departementet må gå grundig inn i før vi kan konkludere. Ny lov vil trolig sendes på høring i løpet av 2019, sier Kolstø.